Na een periode van stilte zijn grote Amerikaanse technologiebedrijven weer het doelwit van kritiek vanuit de overheid van de VS. Onlangs moest Meta (voorheen Facebook) stoppen met het monopoliseren van de metaverse-markt, en nu vindt de overheid dat Meta zijn platformen een ‘broedplaats voor crypto-scams’ laat zijn.
Facebook en Instagram te goed voor scammers
Dat schrijft The Washington Post, die contact heeft gehad met verschillende Amerikaanse senatoren. De zakenkrant linkt naar een artikel van de Federal Trade Commission (FTC), dat gaat over hoe sociale mediaplatformen het scammers veel te gemakkelijk maken. Vier van elke tien dollar die verloren raakt aan fraude, zou verstuurd worden met cryptocurrencies. Dat is veel meer dan welke andere transactievorm dan ook.
Het aantal oplichtpraktijken is hard gegroeid, en het heeft volgens de FTC al geleid tot honderden miljoenen dollars aan verliezen. Drie van de vier sociale mediaplatformen die scammers het meest gebruiken zijn van Meta, volgens de toezichthouder. Instagram wordt genoemd in 32% van de crypto-scams op sociale media. Facebook en WhatsApp vormen respectievelijk 26% en 9%.
“Op basis van deze rapporten over scams zijn we bezorgd dat Meta een broedplaats verzorgt voor crypto-fraude die significante schade aan consumenten veroorzaakt,” verklaart senator Robert Menendez in een brief aan The Technology 202, een dochterblad van The Washington Post.
Meta-woordvoerder Andy Stone schiet in de verdediging: “Scam-advertenties schenden ons beleid, en ze veroorzaken schade aan ons bedrijf. De mensen achter de scams gebruiken allerlei methoden om hun slachtoffers te bereiken via het internet, en we investeren veel in het detecteren en voorkomen van dit soort scams.”
Regelgevers willen ook dat Meta waarschuwingen of educatief materiaal beschikbaar stelt in andere talen dan Engels. Het Techbedrijf zou al meerdere vragen hierover hebben genegeerd, en FTC-commissionaris Alvaro Bedoya vindt dat niet acceptabel.
Meta ligt vaak onder vuur van toezichthouders
Het is niet de eerste keer dat overheden kritisch zijn op Meta. De FTC heeft het Facebook-moederbedrijf eind juli zelfs aangeklaagd omdat het vindt dat het probeert de hele metaverse-industrie te monopoliseren. Daarmee zou Meta veel te veel invloed krijgen.
Het is ook niet de eerste keer dat de grote techbedrijven onder vuur liggen vanwege crypto-scams. Zo heeft de Senate Banking Committee in de VS brieven verstuurd naar Apple en Google met de vraag om scammers beter aan te pakken.
The post Analyse: Meta (Facebook) moet crypto scams aanpakken
appeared first on Crypto-Insiders.