De crypto industrie is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Steeds meer bedrijven, zelfs landen, maken gebruik van bijvoorbeeld bitcoin (BTC) als betaalmiddel of oppotmiddel. Helaas heeft de groei in populariteit ook een keerzijde. Volgens een rapport van de Verenigde Naties gebruiken drugskartels in Mexico steeds vaker bitcoin voor hun criminele praktijken.
Bitcoin en drugskartels
Het rapport van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) stelt dat digitale activa zoals bitcoin enorm aantrekkelijk zijn geworden voor Mexicaanse en Colombiaanse kartels. De organisatie legt uit hoe die bendes crypto in hun activiteiten incorporeren. Eerst worden de drugs opbrengsten opgesplitst in kleine betalingen om controles te vermijden. Vervolgens kopen de kartels er kleine hoeveelheden bitcoin mee, “waardoor de herkomst van het geld wordt verdoezeld en ze partners elders in de wereld kunnen betalen.”
In het rapport worden een aantal van de grootste en meest invloedrijke kartels ter wereld genoemd waaronder het Jalisco kartel en het Sinaloa kartel. Vooral het idee dat door het gebruik van bitcoin de anonimiteit gewaarborgd kan blijven schijnt een aantrekkelijk perspectief te zijn voor de criminele organisaties.
Dit is eigenlijk best opmerkelijk, want de bitcoin blockchain is eigenlijk helemaal niet anoniem. Elke transactie wordt genoteerd in de ledger op de blockchain en kan herleid worden. Deze ledger kan door iedereen met een internetverbinding ingezien worden. Om die reden is het eigenlijk erg vreemd dat een drugskartel bitcoin gebruikt voor betalingen.
Mexicaanse crypto exchanges
Naast het feit dat drugskartels dus steeds met gebruik maken van bitcoin, hebben Mexicaanse crypto exchanges ook niet bepaald een schone lei. Volgens een rapport van de Financial Intelligence Unit of Mexico (FIU) zijn er tenminste 12 Mexicaanse crypto exchanges die zonder licenties opereren. Er wordt vermoed dat zeker een aantal van deze exchanges banden hebben met drugskartels.
“Een fundamentele kwestie zal zijn het analyseren van cryptocurrencies en hun relatie met criminele groepen. Ik ben getroffen door het feit dat veel van de cryptocurrency-platforms zijn gevestigd in verschillende gemeenten in de staat Jalisco.”
The post Analyse: Mexicaanse drugskartels maken steeds vaker gebruik van bitcoin
appeared first on Crypto-Insiders.