Mexico toont zich ambitieus. De centrale bank genaamd Banxico verwacht in 2025 een eigen digitale valuta uit te brengen. In vakjargon wordt dit een CBDC genoemd, ofwel een Central Bank Digital Currency.
Financiële inclusie
Victoria Rodriguez, de president van de centrale bank, zegt dat de nieuwe soevereine digitale valuta meer burgers zal laten kennismaken met bankieren. Rodriguez zegt:
“De digitale munteenheid streeft naar het genereren van betaalmiddelen die gericht zijn op financiële inclusie, het uitbreiden van opties voor snelle, veilige, efficiënte en interoperabele betalingen in de economie en het implementeren van aanvullende functionaliteiten op de (bestaande) betaalmiddelen, zoals automatiseringsmechanismen, programmeerbaarheid, en innovatie.”
Geen vervanging van contant geld
Volgens de centrale bank is het de bedoeling dat de Mexicaanse digitale valuta het huidige fysieke geldsysteem versterkt, en niet per se vervangt. Deze zelfde woorden zijn ook uitgesproken door de centrale bank van de EU en daar zijn we hoogst sceptisch om. Toch zit er in Mexico meer logica achter en lijkt de belofte om cash-geld niet te willen vervangen geloofwaardiger.
Dat komt omdat de situatie nu eenmaal anders is. In Europa heeft iedereen een bankrekening en is gewend zaken te doen met iets of iemand uit de bancaire wereld.
Volgens Statista heeft slechts 38,4% van de Mexicaanse bevolking een bankrekening. De Wall Street Journal schreef dat de economie in hoge mate afhankelijk is van papiergeld voor de meeste transacties, deze vinden plaats in de informele sector van de economie. De informele sector was in 2020 goed voor 22% van het bruto binnenlands product van Mexico.
Denk hierbij aan korte taxi-ritjes, transacties in buurtsupers of eten op straat kopen.
CBDC betekent controle
Een CBDC komt per definitie met een bepaalde mate van controle, en dit wordt meestal verkocht als het beschermen van burgers. Zo ook in Mexico.
Rodriguez schrijft dat de centrale bank meer open staat voor de mogelijkheid om digitale valuta te reguleren, met als primaire doel het beschermen van transacties van burgers.
“Verschillende centrale bankgroepen, waarin Banxico participeert, herzien deze kwestie van regulering om degenen die deelnemen aan het financiële systeem verder te beschermen.”
Moet nog veel gebeuren
Het is ambitieus om een CBDC te lanceren. Er moet namelijk veel gebeuren op technologisch, juridisch en wetgevend gebied. Daarnaast komt er hoogstwaarschijnlijk een enorme overheidscampagne om het volk te informeren. Mexico timmert wat dat betreft nog niet zo lang aan de weg.
In december 2021 kondigde de centrale bank aan dat de CBDC in 2024 zou worden gelanceerd. Banxico, de centrale bank van Mexico, begon vorig jaar besprekingen met financiële instellingen over de technische hindernissen bij het lanceren van een door de staat gesteunde digitale valuta. De bank beschreef ook een strategie om elementen van haar SPEI-methode voor interbancaire betalingen te gebruiken bij de ontwikkeling en werkt samen met de Bank of International Settlements (BIS).
Concurrentie van Bitcoin
In juni 2021 kondigde Ricardo Salinas Pliego, de op twee na rijkste persoon in Mexico, aan om een infrastructuur uit te bouwen om bitcoin te accepteren bij zijn bank, Banco Azteca. De centrale bank, het ministerie van Financiën en de toezichthouder zeiden destijds echter dat bitcoin geen wettig betaalmiddel is in Mexico en dat financiële bedrijven geen crypto-gerelateerde producten mogen aanbieden.
“Hoewel ze kunnen worden ingewisseld, vervullen ze niet de functie van geld, omdat hun acceptatie als vorm van betaling beperkt is en ze geen goede reserve of waardereferentie zijn.”
Wederom een voorbeeld dat zonder bitcoin, CBDC’s niet eens zouden kunnen bestaan.
Digitaal geld is mensenrecht
Senator Indira Kempis diende eerder deze maand een wetsvoorstel in waarin staat dat de overheid verantwoordelijk is voor het inluiden van een nieuw tijdperk van digitale valuta, met het argument dat dit een mensenrecht is voor Mexicaanse burgers:
“De tussenkomst van de Mexicaanse staat in de economie moet door de verschillende juridische actoren worden gewaardeerd en aangenomen als een natuurlijke en onvermijdelijke relatie met de verhandelingen over mensenrechten, concurrentievermogen en ontwikkeling.”
Wordt bitcoin wettig betaalmiddel in Mexico?
Kempis gebruikte bitcoin om de kracht van een gedecentraliseerd netwerk zoals te illustreren, maar ze zegt ook dat niet elke geïntroduceerde digitale valuta gedecentraliseerd hoeft te worden:
“Wat betreft protocollen, computers die op het netwerk werken en die de transacties van activa registreren, moeten de emissieregels volgen om transacties te beperken, en die regels moeten worden vastgelegd in vooraf bepaalde protocollen”, aldus het wetsvoorstel. “Het is mogelijk dat nieuwe computers onderdeel uitmaken van het netwerk. Het is echter geen noodzakelijke functie.”
Maar, zo stelt Kempis, als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, dan vormt dit de basis voor bitcoin als wettig betaalmiddel.
The post Mexico wil in 2025 cryptocurrency centrale bank lanceren appeared first on BTC Direct | Nieuws.