Microsoft heeft OpenAI, de maker van ChatGPT, als concurrent bestempeld in de AI- en zoekmachinemarkt, naast andere grote bedrijven zoals Google, Meta en Amazon. Dit werd vermeld in het jaarlijkse 10-K-rapport van Microsoft aan de Amerikaanse SEC.
Deze verklaring heeft vragen opgeroepen over Microsofts bedoelingen, vooral gezien de nauwe band met OpenAI. Toch benadrukte Microsoft dat veel van deze concurrenten ook huidige of mogelijke partners zijn.
De belangen van Microsoft
Het besluit van Microsoft is opmerkelijk, gezien de grote investering van $13 miljard in OpenAI, waarmee het bedrijf een belang van 49% heeft verworven. Deze investering heeft geleid tot een wederzijds voordelige samenwerking.
Deskundigen suggereren dat Microsofts stap te maken heeft met recente acties van OpenAI, zoals de samenwerking met Apple om ChatGPT in iPhones te integreren. Apple heeft hierdoor een waarnemerszetel in de raad van bestuur van OpenAI gekregen, een rol die eerder door Microsoft werd vervuld.
Daarnaast heeft OpenAI SearchGPT gelanceerd, een nieuwe AI-zoekmachine die een directe concurrent kan zijn van Microsoft Bing. Hoewel Bing moeite heeft gehad om marktaandeel te winnen van Google, denken sommigen dat SearchGPT een sterke uitdager kan worden.
Ondanks de concurrentie wordt verwacht dat Microsoft en OpenAI hun samenwerking zullen voortzetten. Recent hebben de twee bedrijven een fonds van $2 miljoen opgezet om AI-onderwijs te bevorderen in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in november.
Microsoft heeft ook geprofiteerd van geavanceerde AI-systemen van OpenAI om zijn producten, zoals Microsoft Cloud-services en de AI-gestuurde Copilot, te verbeteren.
Microsoft probeert mogelijk regeldruk te verminderen
Het labelen van OpenAI als concurrent kan een strategische zet zijn van Microsoft om regelgevingsproblemen te vermijden. De techgigant staat onder toezicht in de VS en Europa vanwege zijn investeringen in OpenAI en de invloed binnen het bedrijf.
Om aan de antitrustzorgen tegemoet te komen, heeft Microsoft onlangs zijn waarnemerszetel in de raad van bestuur van OpenAI opgegeven. Deze zetel werd eerder ingenomen na interne conflicten binnen OpenAI, wat leidde tot het ontslag en de heraanstelling van CEO Sam Altman.
Door deze nieuwe aanpak probeert Microsoft wellicht aan te tonen dat de samenwerking met OpenAI concurrentie niet uitsluit. Microsoft heeft bovendien zijn eigen AI-divisie opgezet, onder leiding van Mustafa Suleyman, medeoprichter van DeepMind en InflectionAI, om minder afhankelijk te worden van OpenAI-systemen.
Het bericht Microsoft beschouwt OpenAI als concurrent in AI- en zoekmachinemarkt verscheen eerst op CryptoBenelux.