Microsoft heeft zojuist een reeks nieuwe hulpmiddelen onthuld die bedoeld zijn om de ontwikkeling van AI-toepassingen voor bedrijven een stuk minder ingewikkeld te maken. Centraal in deze nieuwe initiatieven staat Azure AI Foundry.
Flexibiliteit in AI-modellen
Azure AI Foundry maakt het mogelijk voor ontwikkelaars om te switchen tussen AI-modellen van verschillende providers zoals OpenAI, Mistral, en Meta Platforms. Dit biedt de flexibiliteit die bedrijven zoeken, aangezien de innovatiegolf in AI vaak sneller gaat dan hun vermogen om zich aan te passen. Scott Guthrie, de chief van Microsoft’s cloud computing zei het volgende hierover:
“Zelfs binnen dezelfde model-familie kunnen nieuwe modellen beter presteren op bepaalde taken, maar kunnen ze op andere gebieden juist minder goed scoren.”
Efficiëntie in de workflow
Met 60.000 klanten die al gebruik maken van Azure AI en 1.700 modellen die beschikbaar zijn, is de huidige workflow niet altijd even efficiënt. Ontwikkelaars besteden vaak te veel tijd aan het integreren van nieuwe modellen in plaats van te innoveren.
Azure AI Foundry brengt hier verandering in door een systeem te bieden waar bedrijven zonder veel moeite kunnen schakelen tussen modellen. Als een ouder model van OpenAI nog steeds goed werkt, kun je dat gebruiken. Wil je iets nieuws van Meta proberen? Dat kan ook. Het gaat om keuzevrijheid. Foundry is een uitbreiding van Azure AI Studio, met nieuwe functies zoals tools voor het implementeren van AI-agents.
Microsoft en OpenAI samenwerking
Ondanks de toegenomen keuze blijft Microsoft trouw aan zijn partnerschap met OpenAI. Guthrie benadrukte dat de modellen van OpenAI nog steeds cruciaal zijn voor Microsoft, maar erkent ook dat bedrijven soms behoefte hebben aan alternatieve opties.
De kracht achter de innovatie
Naast software, heeft Microsoft ook zijn hardware-inzet verdubbeld met de introductie van twee nieuwe chips:
- Beveiligingsmicroprocessor: Deze chip, die volgend jaar in alle nieuwe Microsoft-datacenter servers geïntegreerd zal zijn, is gericht op het beschermen van encryptie- en ondertekeningssleutels.
- Data Processing Unit (DPU): Dit stuk hardware is ontworpen om de datastroom tussen netwerken, servers, en AI-chips te optimaliseren. Het biedt een efficiënte oplossing voor de verwerking van de enorme hoeveelheden data die moderne AI-modellen vereisen.
Rani Borkar, de leider van Microsoft’s chip-ontwikkeling, benadrukte het belang van een geïntegreerde infrastructuur:
“Alles moet perfect samenwerken om de snelheid en efficiëntie te waarborgen die we nodig hebben.”
Met Azure AI Foundry en deze nieuwe hardware-initiatieven, toont Microsoft duidelijk zijn commitment aan het versnellen en vereenvoudigen van de AI-ontwikkeling, terwijl het bedrijven de tools geeft om te floreren in een steeds sneller veranderende technologische wereld.
Het bericht Microsoft introduceert Azure AI Foundry om AI-ontwikkeling te vereenvoudigen verscheen eerst op CryptoBenelux.