De cryptomarkt heeft er weleens beter voorgestaan, maar de nieuwe projecten schieten nog altijd als paddenstoelen uit de grond. Op 26 juni passeerde het crypto-koersplatform CoinMarketCap de magische grens van 20.000 cryptocurrency’s. Daarmee is het aantal cryptocurrency’s alleen al in 2022 met 3.765 stuks toegenomen.
Bitcoin nog altijd de baas
Ondanks dat het aantal cryptocurrency’s op de markt in 2022 met 23 procent is toegenomen, blijft bitcoin de baas. Bitcoin heeft ondanks de 20.010 concurrenten namelijk nog altijd 42,5 procent van de markt in handen. Ook ethereum doet het met 15,5 procent meer dan behoorlijk. Die gegevens leren ons vooral wat de meeste mensen al jaren roepen. Dat 99 procent van de munten niet zullen overleven en dat het gevaarlijk is om zomaar in allerlei nieuwe projecten te stappen.
Dat bitcoin het in een zee van meer dan 20.000 cryptocurrency’s voor elkaar krijgt om bijna de helft van de markt te domineren, is indrukwekkend. Het geeft vooral aan dat de markt het idee heeft dat met name bitcoin en in mindere mate ethereum ertoe doen. Als je namelijk ook nog eens de market caps van de grote stablecoins aftrekt blijft er weinig over voor de kleinere altcoins.
Het digitale wilde westen
De explosieve stijging van het aantal cryptocurrency’s zal vooral bij de wetgevers de alarmbellen doen rinkelen. Er zitten vast wel een paar goede projecten tussen de 3.765 munten die in 2022 opgestart zijn, maar het gros is waarschijnlijk het aanraken niet waard. Dat gaat een hoop mensen ongetwijfeld hun zuurverdiende spaarcenten kosten en dat is iets waar de wetgevers zich druk over maken.
Daarbij is het ook niet goed voor de reputatie van de cryptomarkt. Ondanks dat al die projecten niets met bitcoin of ethereum te maken hebben, is dat voor buitenstaanders lastig te onderscheiden. Van alle schimmige projecten die vandaag opstarten gaan er waarschijnlijk weer een paar schade toebrengen aan de rest van de markt. Denk bijvoorbeeld aan de ineenstorting van het Terra-ecosysteem.
Gebrek aan regulering drijft creatie nieuwe munten
Het gebrek aan duidelijkheid omtrent regulering is de voornaamste drijfveer van de creatie van nieuwe cryptocurrency’s. Als je bijvoorbeeld de aandelen van jouw bedrijf publiek verhandelbaar wil maken, dan moet je aan allerlei regels voldoen. Over het algemeen is dit een kostbaar proces dat een beschermlaag vormt voor particulieren. Cryptocurrency’s bevinden zich wat dit betreft in een grijs gebied.
De Ripple-rechtszaak is daar een goed voorbeeld van: de Amerikaanse financiële toezichthouder is van mening dat de publieke verkoop van Ripple-tokens een verkapte aandelenuitgifte was. Het grote vraagstuk in deze kwestie is of XRP kwalificeert als een effect (een soort aandeel). Als dat het geval is, dan is de kans groot dat de munt zijn notering bij de grote beurzen verliest. Het lastige voor de toezichthouders is echter om dit soort kwesties te controleren binnen de enorme wildgroei aan cryptocurrency’s.
Voor enkele projecten is dat nog wel te doen, maar 20.000 cryptocurrency’s onder de loep nemen is praktisch onmogelijk. Wat dat betreft zou het wenselijk zijn dat er duidelijke en goede wetgeving komt op dit gebied. Dat zou in ieder geval een hoop onzekerheid uit de markt halen en veel oplichting voorkomen.
The post Mijlpaal: vanaf vandaag bestaan er 20.000 cryptocurrency’s appeared first on BTC Direct | Nieuws.