(uit: Cryptonieuwsbrief.nl)

Deze keer is het – voor de verandering, anders zou het maar saai worden – Paul Tudor Jones die zich uitlaat over bitcoin. Tudor Jones is een legende op Wall Street, als miljardair en filantroop met zijn eigen hefboomfonds sinds 1980, Tudor Investment Corporation. Het zijn geen misse opmerkingen die de Amerikaan hier debiteert over bitcoin, en de wiskunde waarop het protocol steunt:

´´I like bitcoin. Bitcoin is math and math has been around for thousands of years. 2+2 is going to equal 4 and it will for the next 2,000 years. So, I like the idea of investing in something that’s reliable, consistent, honest, and 100% certain. So, bitcoin has appealed to me because it’s a way for me to invest in certainty.´´

Om mijn welvaart te beschermen en die van mijn gezin…

En om er nog eens schepje bovenop te doen: ´´I like bitcoin as a portfolio diversifier … The only thing that I know for certain is I want to have 5% in gold, 5% in bitcoin, 5% in cash, 5% in commodities at this point in time. I have a defensive position in bitcoin to protect myself, my family, and our wealth over time.” Dat kan tellen me dunkt, en het is geen wonder dat de brede cryptomarkt omhoog ging gisteren. Bitcoin als portfolio diversificatie; een kleine positie om de welvaart van ons gezin te beschermen zegt CEO Tudor Jones. Top.

BTC als store of wealthopslagplaats van waarde, en precies zoals de andere institutionelen dit beschouwen. Bitcoin zal dan waarschijnlijk nooit een algemeen geaccepteerd betaalmiddel worden, wegens te duur en volatiel om te verhandelen, maar dit is ook prima voor ons – wat u? Zoals goud maar dan veel volatieler,  en ondanks forse dalingen van tijd tot tijd met veel meer potentieel. 

Een cruciale rol spelen in internationale betalingen

Ook een commentaar dat kan tellen; vanzege de Russische minister van Buitenlandse Zaken dan: ´The Russian Foreign Minister, Sergei Lavrov has stated at the Primakov Readings Forum that cryptocurrencies could play a critical role in international settlement deals.´ ´Een cruciale rol kunnen spelen in internationale betalingen´ dus, hmmm, I like!

Hoger, toch

Haast ongemerkt gaat de bitcoin koers hoger en hoger. Zo kort geleden nog als eergisteren, zondag 13 juni 2021, stond BTC aan nauwelijks $35.000. Op 8 juni jl. dan was dat nog nauwelijks $31.000. Het is pas wanneer we even achter ons kijken, dat het eigenlijk opvalt, want vandaag, dinsdag 15 juni, laten we het $40.000 niveau reeds achter ons. Wie dus in het heetst van de strijd (en het is een strijd, tussen digitaal geld en fiatmunten) niet in paniek sloeg… Wie niet bij de spreekwoordelijk pakken bleef zitten en misschien wel de durf had om recent bij te kopen i.p.v. te verkopen, wordt opniew beloond. Toch alvast voor de héél korte termijn. Schreven we hier niet, temidden van zoveel rood op de digitale borden ´niet kijken´? Wel, nu mag u opnieuw naar uw wallet kijken, best zelfs, en desgevallend fier op uzelf zijn. Kijk ook nooit naar alle kansen – dagelijks – die je mist. Kijk naar wat je wel goed deed en wees daar tevreden mee, blij om. Zoniet raak je maar al te snel gefrustreerd en onnodig boos op jezelf. Niet doen dus! Ach, ik zeg dit ook nog vaak tegen mezelf hoor…

Titaantjes

Nog over die strijd – nog niet tussen titanen maar voorlopig nog tussen David en Goliath (en we weten allemaal wie won?) Dit schreef ik er gisteren nog over: ´De wereld gaat naar een nieuw soort tweedeling: het deel pro en het deel contra crypto.´ Zij die mee zijn en zelfs vooruitlopen (Iran! El Salvador!); en zij die niet mee zijn en zelfs hevig tegensputteren. Ik wil hierbij niet de party pooper zijn, maar onderschatten we vooral niet de macht van zij die altijd al het beheer over het geld hadden, en dat niet zonder slag of stoot zullen opgeven. Middels wurgende wetgeving en talloze ´waarschuwingen´ via de MSM dan vast. Pas op: sommige waarschuwingen zijn heel terecht en oprecht, want nog dagelijks lopen argeloze newbies in de val van hackers, oplichters en andere snoodaards. 

Steun voor El Salvador, maar andere dan u denkt

De beslissing van het Midden-Amerikaanse land om bitcoin officieel als tweede geldsoort in het land in te voeren – naast de Amerikaanse dollar – krijgt eerbetuigingen maar natuurlijk ook tegenwind. De Central American Bank of Economic Integration (CABEI) te Honduras, een internationale ontwikkelingsbank, gaat El Salvador volledig steunen en helpen met allerlei praktische zaken. De BIS, Bank for International Settlements noemt het een ´interessant experiment´. Het IMF reageert zeer afkeurend; tja, indien El Salvador financieel-economisch zou floreren zonder haar leningen in USD, is dit een klant en invloedsfeer minder. En wie weet welke landen dit voorbeeld nog zullen volgen? Opvallend is dat het aantal remittances, grensoverschrijdende betalingen richting El Salvador verdrievoudigd is sinds de aankondiging. Nieuwe investeringen? Geld dat in het buitenland zat dat terugkomt?

Zij? Wij dan ook!

Zuid-Afrika belooft haar strenge crypto wetgeving te versoepelen ´op vraag van de burgers´– asjemenou. Dus burgers hebben toch een soort van…macht? Verenigd: ja. Verdeeld: neen. 

Ook Tunesië gaat het bezit en mijnen van cryptomunten uit de illegaliteit halen. De plaatselijke minister van Economie: “I will change the law, we cannot put a Tunisian young man in prison for buying Bitcoin.” Kijk eens aan, geen gevangenisstraf meer, tjonge jonge, hoe gevaarlijk moeten cryptomunten wel zijn…

Cryptoverslaafd

Een ander zuiden, Zuid-Korea, waar cryptobeleggen ontzettend populair is, gaat dan weer meme-coins (zoals DOGE), en NFT´s (een soort van unieke eigendomsbewijzen) verbieden. (Zelfs de Amerikaanse luchtvaartsector heeft zo´n NFT uitgebracht.) De plaatselijke platformen mogen die niet meer aanbieden aan belegger en traders. Het is zo al gek genoeg, vindt de overheid, met jong én oud aan de crypto! Wie weet wordt er naar analogie van de A.A. (anonieme alcoholverslaafden) nog wel eens een A.C. opgericht, voor de anonieme (?) cryptoverslaafden…

Wie het breed heeft…

Mijn excuses wanneer ik wat breedsprakerig overkom, er is gewoon zovéél te zeggen… Nog één voorbeeld heel kort en praktisch, als verschil tussen fiatgeld – euro´s, dollars, ponden, yen etc. – en digitaal geld. Een overschrijving die ik afgelopen vrijdagochtend, 11 juni 2021 deed, is gearriveerd op…maandagnamiddag, 14 juni. Normaal, zegt u, want banken sluiten vrijdags vroeger, en zijn gesloten in het weekend – en op feestdagen, en het duurt nu eenmaal lang vooraleer geld op de rekening staat? Dat klopt, inderdaad, en we zijn het nooit anders gewoon geweest ook. Maar dit is 2021, dit is nog maar het begin van the digital age, de digitale eeuw. En er bestaan alternatieven. Zo maakte ik op een zondag – een zondag! – een cryptomunt over naar m´n account bij Binance, en die arriveerde letterlijk binnen de vijf minuten. Ik bezit een kredietkaart van Binance, die kan ik aanvullen met die bepaalde munt, wanneer ik die omzet in euro eerst. Allemaal aldaar en stante pede. En nog veel meer. Dit alles terwijl de banken gesloten zijn en de bankiers slapen. Wacht tot ze wakker worden straks in een compleet getransformeerde wereld…

To the point

We gaan over tot het dagelijkse crypto/blockchain nieuws (eindelijk hoor ik daar mompelen…) Wat is er in de afgelopen 24 uur zoal gebeurd, want crypto never sleeps, u weet. 

Reuters, jawel Reuters, want dit is allemaal Nieuws!: ´While bitcoin is currently trading 36% below its 11-year exponential trend, Dan Morehead, co-chief investment officer at Pantera Capital, said in his Blockchain Letter on Monday that investors should resist the urge to close positions and instead go the other way if they have the emotional and financial resources to do so.´Deze CIO spreekt dan wel voor eigen winkel – ik doe dat niet en schreef hetzelfde. Alleen mag ik geen financieel advies geven, of als het misgaat staan er hier (bijna) 4000 mensen voor m´n deur. Neen dank u! We steken onze nek zo al genoeg uit, me dunkt…

De digitale yuan en al degene die nog volgen

In de Xiong’an New Area te Hebei, China, worden aannemers en onderaannemers betaald in de e-yuan of digitale yuan. Het zoveelste proefproject voor een eigen CBDC, central bank digital currency, vanwege de nationale centrale bank, de People’s Bank of China. We denken dat die digitale yuan nationaal zal gaan in 2022. En internationaal in…? Wie hier echt diep op wil ingaan moet dit artikel vanwege BNY Mellon maar eens lezen. (De oudste bank van de VS en ze biedt nog cryptodiensten aan ook.) Voorspelt weinig goeds voor de privacy, nietwaar? Nog iets wat ik tot voor kort niet wist. Pas op: met wat ik niet weet kun je een hele bibliotheek vullen hoor. Maar ik wéét tenminste dat ik niets weet. Dát weet ik in ieder geval zeker. Maar toch: tot voor gisteren wist ik niet dat zo´n digitale wallet gevuld met een CBDC, ook geprogrammeerd kan worden! Zal worden. Met toelatingen en restricties dan, vooral restricties. Als dit geen Big Brother toestanden zijn?! En om het allemaal nog wat erger te maken: soon coming to a place near us!! 

Stalker

Het Amerikaanse beursgenoteerde MicroStrategy is al meer een bitcoinfonds geworden, sinds stichter-CEO Michael Saylor de grootste fan is geworden. Nog maar net heeft hij een obligatie van $500 miljoen uitgeschreven, geld dat dient om nog méér BTC te kopen…of hij maakt er al 1 miljárd van! Dit extra half miljard zal dan dienen om, dixit Michael…bitcoin te kopen in de toekomst. Tja, je hebt fans, super-fans en stalkers? 

De marktkapitalisatie van alle digitale munten tezamen is op moment van schrijven $1,67 trillion – biljoen. De dominantie van BTC is 44 procent, ietsje lager dan gisteren. Hier vindt u de grootste stijgers en dalers onder de cryptocurrencies.

The post Analyse: Miljardair: ´´Bitcoin is beleggen in zekerheid´´
appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!