Bijna 5 miljoen Zweedse spaarders hebben, grotendeels zonder dat ze dit zelf weten, indirecte blootstelling aan bitcoin via het staatspensioen.

Indirect profiteren van bitcoin

Volgens de Zweedse cryptosite Trijo News hebben minstens twee bedrijven waarin het Zweedse staatspensioenfonds AP7 Såfa aandelen bezit, in Bitcoin geïnvesteerd. Oké, de pensionado’s krijgen geen bitcoin als pensioen, maar profiteren er indirect wel van.

Deel Tesla

Ten eerste heeft AP7 Såfa 0,09 procent van alle aandelen in Tesla in handen. We weten allemaal dat de autofabrikant een paar maanden geleden een enorme aankoop van 48.000 bitcoins heeft gedaan. Tegen de huidige BTC koers is dat iets meer dan 2,5 miljard euro waard. AP7 Såfa’s 5 miljoen klanten bezitten dus gezamenlijk ongeveer 43 bitcoin, met een waarde van 2 miljoen euro. Per spaarder komt dit neer op het enorme bedrag van 0,50 euro in bitcoin (940 satoshis of honderdste miljoen van 1 BTC) elk.

En deel via Square

Naast Tesla heeft AP7 Såfa heeft aandelen in Square, ongeveer 0,1 procent van alle aandelen. Square heeft niet zoveel bitcoin als Tesla, maar voor ons normale stervelingen een onbereikbaar aantal. Trijo heeft dit teruggerekend per lid van het pensioenfonds, en komt uit op 0,10 euro in bitcoin (190 SAT), dit is dan via de aandelenbelangen van het fonds in Square. Trijo merkt op dat beide berekeningen voor Tesla en Square niet exact zijn, maar eerder een benadering zijn en wellicht zelfs gebaseerd op verouderde data. Toch geven ze een indicatie van de indirecte blootstelling van miljoenen Zweden aan bitcoin.

Noorwegen en Nederland

Buurland Noorwegen heeft een directere aanpak. Het pensioenfonds van de Noorse overheid, ook bekend als het oliefonds en het grootste staatsinvesteringsfonds, heeft bijna 600 bitcoins in bezit via zijn beleggingen.

Nederlandse pensioenfondsen verschuilen zich vooral achter regeltjes. Olaf van den Heuvel van Aegon Asset Management zegt tegen FD dat regelgeving voor pensioenfondsen een te grote drempel is. Daarnaast zegt Van den Heuvel dat de bitcoin koers nu te hoog staat: ‘Een aantal jaar geleden kregen we wel vragen van pensioenfondsen of het een interessante belegging zou kunnen zijn, maar nu de koers zo gestegen is, niet meer.’

The post Miljoenen Zweden krijgen bitcoin pensioen, zonder dat ze het zelf weten! appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!