Op het moment van schrijven is er in Japan een verbod op buitenlandse stablecoins van kracht. Om die reden is het niet mogelijk om munten als Tether USD (USDT) en USD Coin (USDC) te gebruiken in het land. Volgens de lokale Japanse media is het echter een kwestie van tijd voordat de financiële toezichthouder van het land dat verbod opheft.
Wat is een stablecoin?
Voordat we verdergaan is het wellicht interessant om even kort het onderwerp stablecoins te bespreken. Stablecoins zijn in feite ‘ontdekt’ om binnen de crypto-wereld een eenvoudig middel te hebben om even aan de zijlijn te blijven staan. Als je bijvoorbeeld denkt dat Bitcoin of een andere munt gaat dippen, dan is een stablecoin interessant. Deze zijn namelijk, als het goed is, gedekt door Amerikaanse dollars.
Je kunt een USDT vrijwel altijd inwisselen voor 1 Amerikaanse dollar. Het bijzondere is dat er voor de uitgevers ook een verdienmodel achter zit. Om een USDT tot leven te wekken moet iemand namelijk eerst echte dollars inleveren bij Tether. Met een deel van die dollars koopt Tether Amerikaanse staatsobligaties, waardoor ze over al die miljarden een klein rendement verdienen.
Terug naar Japan
In Japan heerste er tot op heden dus een verbod op stablecoins die in andere landen zijn uitgegeven. Daar komt nu waarschijnlijk verandering in. De Financial Services Agency (FSA) opent de poorten nu weer, op voorwaarde dat er lokale partijen tussen zitten. Die lokale partijen krijgen vervolgens de verantwoordelijkheid om de waarde van de stablecoins te beschermen.
Zij moeten er dus voor garant staan dat er voldoende reserves aanwezig zijn. Verder komt er een limiet van 1 miljoen Japanse yen per transactie voor internationale overboekingen met stablecoins. Dat staat gelijk aan ongeveer 7.000 euro, wat betekent dat transacties met echte grote bedragen niet mogelijk worden met stablecoins in Japan.
Verder wordt het verplicht om de volledige identiteit van de betrokkenen bij transacties te delen met de FSA. Heel veel vrijheid levert het opheffen van het verbod dus niet op voor Japanners, maar het opent wel mogelijkheden.
Wat betekent dit voor de markt?
Japan is de op twee na grootste economie ter wereld, met een bruto binnenlands product van 4,3 biljoen dollar. Het land heeft ruim 125 miljoen inwoners en is ook wat dat betreft een gigantische speler op de wereldmarkt. Dat de FSA er nu waarschijnlijk voor kiest om het verbod op stablecoins op te heffen is een goed teken voor de crypto-markt. Dat maakt het voor investeerders in Japan namelijk mogelijk om ook dit deel van de markt te benutten.
Geen enkele van de 31 geregistreerde crypto exchanges in Japan handelde voor 30 november 2022 met stablecoins. Nu gaan die poorten open en dat wijst erop dat de Japanse overheid het belangrijk acht dat investeerders meer mogelijkheden krijgen binnen de crypto-sector.
Wat dat betreft kunnen we eindelijk weer eens spreken van een positieve ontwikkeling in het jaar 2022, dat vooral heel grauw is geweest. Het is voor de industrie te hopen dat de meeste ellende nu achter de rug is en dat de ogen in 2023 weer omhoog gericht kunnen worden. Op dit moment heerst er echter vooral onzekerheid op de markt, waardoor het allerminst zeker is dat we in 2023 weer gaan knallen.
The post Mogelijk einde aan stablecoin-verbod in Japan, wat betekent dit voor de markt? appeared first on BLOX | Nieuws.