De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is verwikkeld in tal van rechtszaken tegen verschillende cryptobedrijven. Een van deze zaken betreft de juridische strijd tegen het blockchain-softwarebedrijf ConsenSys, opgericht door Ethereum (ETH) mede-oprichter Joseph Lubin. Onlangs heeft rechter O’Connor het verzoek van de advocaten van ConsenSys voor een versnelde beslissing goedgekeurd.
Beschuldigingen van de SEC
De SEC beschuldigt ConsenSys van het aanbieden en verkopen van niet-geregistreerde effecten via MetaMask Staking en van opereren als een niet-geregistreerde broker.
Sinds januari 2023 zou ConsenSys, volgens de overheidsinstantie, tienduizenden niet-geregistreerde effecten hebben aangeboden en verkocht voor liquid staking-programma’s zoals Lido en Rocket Pool. De SEC beweert dat ConsenSys hier veel geld mee heeft verdiend, terwijl het investeerders heeft blootgesteld aan risico’s zonder de bescherming van federale effectenwetten.
Belangrijke deadlines
Ondertussen zijn er enkele belangrijke deadlines vastgesteld. Op 29 juli moeten de gedaagden hun antwoorden indienen. Dit betekent dat de aangeklaagde partijen formeel moeten reageren op de aanklacht door hun verdediging, standpunten en eventuele tegenargumenten bij de rechtbank in te dienen.
Vervolgens wordt op 16 augustus de voltooiing van een beperkt onderzoek verwacht, wat inhoudt dat de partijen de verzameling van bewijsmateriaal en informatie hebben afgerond, noodzakelijk voor het beoordelen van specifieke juridische kwesties. Ten slotte moeten de openingsbrieven voor 20 september worden ingediend, amicus-brieven voor 1 november en repliekbrieven voor 26 november.
Het zal nog even duren voordat we een uitspraak kunnen verwachten. Voorlopig is de planning gericht op het einde van het jaar of begin 2025. De uitkomst zal de toekomstige reguleringsstatus van MetaMask bepalen en kan ook bredere implicaties hebben voor de crypto-industrie.
Laatste ontwikkelingen Ripple vs SEC
De rechtszaak tussen Ripple en de SEC is nog steeds in volle gang. De overheidsinstantie beschuldigde Ripple in 2020 van de verkoop van ongeregistreerde effecten.
Vorig jaar oordeelde een rechter dat de verkoop van XRP op handelsbeurzen niet onder de federale effectenwetgeving valt, maar institutionele verkopen wel. Hiervoor eist de SEC een boete van bijna $2 miljard. Ripple wil echter niet meer dan $10 miljoen betalen.
Ondanks recente schikkingsvoorstellen blijft de kloof tussen beide partijen groot. Analisten verwachten dat de rechter ergens deze zomer een uitspraak zal doen, wat de situatie voor Ripple en XRP mogelijk kan verduidelijken.
Het bericht Mogelijk einde ConsenSys vs SEC rechtszaak eind dit jaar verscheen eerst op Newsbit.