De Federal Reserve doet sinds eind vorig jaar wat het kan aan de inflatie: het verkleint zijn balans en krikt de rentes op. Dat lijkt een negatief effect te hebben gehad op cryptocurrencies, en ook de krimp in stablecoins was hier een belangrijke factor in. Dat schrijft Morgan Stanley in een onderzoeksrapport, volgens CoinDesk.
Stablecoins bieden liquiditeit
Stablecoins zijn een belangrijke maatstaf voor liquiditeit. Veel mensen kopen namelijk coins via deze aan fiat-valuta gelinkte tokens. Instituten die gebruikmaken van algoritmen gebruiken vaak stablecoins voor high frequency trading, juist omdat ze liquide zijn. Ze worden ook gebruikt voor leverage of hefbomen, waarbij ze als onderpand functioneren.
Maar de afgelopen tijd is de marktwaarde van deze coins hard gedaald. Sommige tokens gingen helemaal naar nul, zoals Terra’s UST. Sommige andere tokens, zoals Tethers USDT en MakerDAO’s DAI, zijn hard in marktwaarde gekrompen.
Morgan Stanley schreef in het rapport dat deze krimp eigenlijk de crypto-variant is van kwantitatieve verstrakking van centrale banken. Dat is het verkopen van de activa op de balans van de centrale bank. Deze activa moeten teruggekocht worden, waardoor er minder geld beschikbaar is voor andere partijen.
In juni kromp de marktwaarde van USDT met zo’n 20%. Ongeveer tegelijkertijd kromp bitcoin (BTC) met 45% tot een koersniveau van onder de 30.000 dollar. En USDT was misschien de grootste, maar zeker niet de enige. DAI kromp in mei van bijna 10 miljard USD op de top tot 6 miljard USD op de bodem.
Krimp in stablecoins gestopt
Het viel Morgan Stanley op dat stablecoins in ieder geval zijn gestopt met krimpen. Dat zou goed nieuws kunnen betekenen voor de koers van volatiele cryptocurrencies, omdat die dan ruimte krijgen om te groeien. Investeerders voelen zich wellicht veiliger om hefbomen te gebruiken. De behoefte aan hefboom is nog niet in dezelfde proporties teruggekeerd.
Ondertussen denkt het International Monetary Fund (IMF) dat sommige stablecoins nog steeds een bron van kwetsbaarheid vormen. Het zou dus kunnen dat de krimp in dit marktsegment nog niet helemaal voorbij is. Dat kan opnieuw negatieve gevolgen voor andere cryptocurrencies hebben.
The post Analyse: Morgan Stanley: Door Fed veroorzaakte extreme deleveraging is voorbij
appeared first on Crypto-Insiders.