Het ‘goede nieuws’ is te lezen in een brief die demissionair minister van Sociale Zaken van Hijum onlangs verstuurde aan de Tweede Kamer.
Wil je nu altijd op de hoogte zijn – volg ons net als duizenden anderen gratis op Whatsapp.
Verkeerde berekeningen
Tussen 2020 en 2024 zijn er regelmatig fouten gemaakt bij het berekenen van het dagloon. Dit het bedrag dat iemand gemiddeld per dag verdiende voordat hij of zij arbeidsongeschikt werd. En juist dat dagloon bepaalt hoe hoog de uitkering moet zijn.
Op dit moment zijn ze uit aan het zoeken hoe het zit met 43.000 uitkeringen die mogelijk te laag of te hoog zijn. Het betreft vooral WIA-uitkeringen, die iemand ontvangt als hij of zij tijdelijk of voor altijd arbeidsongeschikt is. Deze ‘Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)’ is echter zo complex dat er bij berekeningen vaak fouten zijn gemaakt.
Wie teveel heeft ontvangen volgens de berekening van het UWV, hoeft niets terug te betalen. Wie te weinig geld heeft gekregen, ontvangt het bedrag alsnog.
De minister verwacht dat deze hele operatie zo’n 115 miljoen euro gaat kosten en in 2027 is afgerond.
Wat zijn de gevolgen voor Nederlandse burgers?
Ontvangt iemand ineens een groot bedrag in één jaar? Dan schieten de jaarinkomsten omhoog. Dit heeft soms vervelende gevolgen, zoals minder toeslagen of een flinke belastingaanslag. De overheid wil dit voorkomen en buigt zich momenteel over de vraag of ze dit bedrag niet gaan meerekenen bij het inkomen.
Het proces moet eenvoudiger, vindt Den Haag. De minister wil dat het hele systeem op de schop gaat omdat het te complex is. Dit is nadelig voor zowel burgers als het UWV. Fouten zijn immers snel gemaakt en dat kost geld.
Het UWV wacht een monsterklus. De instantie gaat handmatig aan de slag om elke uitkering apart te controleren. Deze enorme operatie kost tijd en daarom verwacht de minister dat dit pas in 2027 klaar zal zijn.
Problemen bij het UWV
Het UWV kampt al jaren met problemen door complexe wetgeving. Bovendien is er een web van regels, waardoor een aanvraag lang duurt en er sneller fouten ontstaan.
Daar komt nog eens een tekort aan verzekeringsartsen bij. Ook zijn veel ICT-systemen inmiddels verouderd en dat zorgt eveneens voor problemen. Door het oerwoud aan regels durven sommige mensen niet meer aan het werk te gaan. Men is bang dat het niet lukt en dat ze daarna in de problemen komen met het UWV. Kortom: werk aan de winkel voor deze overheidsinstantie.
Bitcoin op ramkoers: Kraken geeft eerste 250 Nederlanders gratis bitcoin
Bitcoin staat op de hoogste koers ooit, is dit hét moment in te stappen? Cryptobeurs Kraken nodigt je uit: de eerste 250 Nederlanders die op de knop drukken, ontvangen gratis bitcoin.
De actie is tijdelijk en het aantal plekken beperkt. Meedoen is gratis en zo geregeld.
[primary_button url=”https://kraken.pxf.io/c/5260433/2981914/10583″ text=” 🔥 Gratis Bitcoin pakken” target=”_blank” is_highlighted=”true” rel=”no-follow”]