De mails zijn zogenaamd afkomstig van de Belastingdienst. Vaak wordt er gedreigd met boetes of gevraagd om snel openstaande bedragen te betalen via een link. De Belastingdienst waarschuwt al langere tijd voor deze nepmails of berichten. Hoe zijn ze te herkennen?
Phishingmail
De mails zijn vaak lastig om van het echt te onderscheiden. Oplichters zijn tegenwoordig slimmer dan ooit en gebruiken nieuwe technologieën als AI. X-gebruiker Annette geeft dit ook aan op haar X-account.
Ondanks “MijnOverheid” is er te zien dat het e-mailadres niet overeenkomt. Daarnaast bevat de mail mogelijk een frauduleuze link, waarmee oplichters jouw gegevens willen onderscheppen. De belastingdienst heeft inmiddels bevestigd dat het inderdaad om phishingbericht gaat:
Hoi Annette, je hebt hier inderdaad te maken met een phishingbericht. Zou je ons willen helpen door deze e-mail naar ons toe te sturen? Wij kunnen deze dan onderzoeken. Op onze website lees je hoe je dit precies kunt doen: https://t.co/OWCBFkIyDB. Alvast bedankt! ^NW
— Belastingdienst (@Belastingdienst) May 1, 2025
Neppe crypto-mail
Verder zijn er ook meldingen binnengekomen van valse e-mails over je crypto-bezittingen. In deze nepberichten staat dat je een formulier moet invullen met betrekking tot jouw crypto-activa. Indien je dit niet op tijd doet, loop je het risico op een boete.
Het is de bedoeling dat mensen de ‘Formuler’-knop (overigens inclusief een typfout) aanklikken, om vervolgens geheime informatie achter te laten. Zo kunnen oplichters gemakkelijk bij je crypto komen. De criminelen gebruiken bijvoorbeeld je geheime sleutel of wachtwoorden. Klik dus nooit op die knop en verwijder de mail meteen.
Waar moet ik op letten als ik een mail ontvang van de Belastingdienst?
Belangrijk om te weten is dat de Belastingdienst nooit e-mails verstuurt met een knop of een link waarop je moet klikken. Krijg je wel zo’n bericht, verwijder de e-mail dan meteen en blokkeer de afzonder.
Daarnaast zijn er ook regelmatig valse sms-berichten, WhatsApp-berichten of brieven in omloop. Oplichters proberen hopen dat je een snelle handeling doet, zonder er lang bij na te denken. Het is dus belangrijk om altijd eerst rustig te controleren of een sms echt van de Belastingdienst komt. Op de website van de Belastingdienst staan meer voorbeelden van frauduleuze berichten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.