Op Instagram en Facebook verschijnen steeds vaker advertenties waarin de namen en gezichten van bekende Nederlandse crypto-influencers worden gebruikt. De advertenties lijken op eerste zicht van een bekende crypto influencer afkomstig te zijn, maar leiden naar websites die niets met de influencers te maken hebben.
Bij Crypto Insiders ontvangen we regelmatig vragen van lezers die zich afvragen of de advertenties echt zijn. In bijna alle gevallen is het antwoord: nee. De influencers zijn duidelijk, deze advertenties zijn bijna altijd nep en kunnen leiden tot financiële schade.
Zowel Madelon Vos, Doopiecash als Michaël van de Poppe hebben gereageerd op onze vraag: hoe weet je zeker dat de advertentie van jou afkomstig is?
Madelon Vos: “Alles wat niet naar madelonvos.nl leidt is nep”
Madelon Vos, bekend van haar educatieve content over de economie en bitcoin, laat weten:
Alle advertenties die niet leiden naar madelonvos.nl zijn nep.
Een simpele maar duidelijke richtlijn: check altijd de URL. Staat het domein niet op haar (exacte) naam? Dan is het foute boel.
Doopiecash: “Check altijd onze officiële website”
Ook het team van Doopiecash, dat bekend staat om hun educatieve YouTube-video’s en analyses, ziet hun naam misbruikt worden. Zij benadrukken:
Het is inderdaad echt heel vervelend… Wij zeggen altijd: als je wil weten of iets vanuit ons komt, check dan onze website www.doopiecash.nl. Daar staat alles wat wij bieden en ook onze echte social media kanalen. Staat het daar niet? Dan is het niet van ons!
Michaël van de Poppe: “Alles is geverifieerd, én in het Engels”
Michaël van de Poppe, analist en ondernemer, deelt een handige checklist om nepaccounts te herkennen:
- “Mijn pagina’s zijn allemaal geverifieerd, met vinkjes dus; op X, YouTube, Instagram.
- Onze content is altijd in het Engels.
- Alle handles zijn @CryptoMichNL of Michaël van de Poppe; zonder rare tekens.
- We doen alleen zaken via onze entiteiten: MN Fund, MN Capital en MN Academy. Alleen die websites zijn legitiem.”
Ook Crypto Insiders wordt nagemaakt
Helaas worden ook media, zoals Crypto Insiders, gebruikt door oplichters. Zo worden onze sociale media accounts ‘nagemaakt’ en hiermee benaderen de oplichters volgers van bekende crypto kanalen. Let dus altijd op. Wij, en ook veel van de influencers, zullen nooit ‘zomaar‘ een bericht sturen om je uit te nodigen voor een speciale dienst of kanaal. Hier vind je onze enige echte officiële kanalen.
De oplichters sturen vaak een (Nederlands) bericht met wat smalltalk, waar je opvolgend wordt uitgenodigd voor een Whatsapp groep, of besloten Telegram groep. Vervolgens vragen ze wat informatie van je. Uiteindelijk vragen ze een geldstorting, toegang tot je private key of andere inlog-informatie. Ga hier niet op in.
Rapporteer en blokkeer deze oplichters.
Ons advies: klik niet zomaar: check altijd eerst
Zie je een advertentie met een bekend gezicht uit de crypto-wereld? Klik dan niet direct, hoe geloofwaardig het ook lijkt. Volg eerst deze drie stappen:
-
Check de URL; Komt de link uit op de officiële website zoals madelonvos.nl of doopiecash.nl?
-
Controleer het account; Is het account geverifieerd (blauw vinkje)? Klopt de gebruikersnaam met het officiële kanaal?
-
Let op de taal en toon; Bekende influencers zoals Michaël van de Poppe posten altijd in het Engels en via hun vaste kanalen.