Na de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, is het nu de beurt aan De Nederlandsche Bank (DNB) om plaats te nemen in de rechtszaal. Elf cryptobedrijven klagen DNB aan en eisen dat de toezichthouder de enorme toezichtskosten verlaagt. Dit heeft de Telegraaf bekend gemaakt.
Sinds mei 2021 zijn Nederlandse cryptobedrijven verplicht om zich te registreren bij de DNB. Ze hebben niet dezelfde vergunningen als banken en verzekeraars, maar het toezicht en de daarbij behorende kosten zijn wél vergelijkbaar met die van de bankensector. De bedrijven in het register moeten deze kosten gezamenlijk betalen.
Torenhoge toezichtskosten
De uiteindelijke kosten voor het toezicht op Nederlandse cryptobedrijven vielen in 2021 uiteindelijk 600.000 euro hoger uit dan de eerdere begroting. Deze waren voor dat jaar beraamd op ruim 1,6 miljoen euro. Voor 2022 werd er 2,7 miljoen euro begroot en voor 2023 zelfs 3,9 miljoen. Het is de bedoeling dat dit bedrag evenredig wordt verdeeld over het aantal spelers dat zich in het register bevindt. Momenteel komt dit neer op zo’n 108.000 per bedrijf. Grote spelers kunnen dit bedrag makkelijk missen, kleinere spelers kunnen dit soms maar moeilijk ophoesten.
Het gevolg hiervan is dat sommige partijen gedwongen moeten afhaken, waardoor de kosten voor de achterblijvers alleen maar verder stijgen. Daar moet nu een einde aan komen via deze rechtszaak.
Een onaantrekkelijk klimaat
Volgens Patrick van der Meijde, voorzitter van Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL), creëert het beleid een onaantrekkelijk klimaat voor cryptobedrijven. Een gevolg daarvan is weer dat de innovatie en technologische ontwikkelingen binnen de sector achterblijven. “DNB schaadt de innovatie en concurrentiepositie,” stelt hij.
De kosten waarmee de DNB de Nederlandse cryptosector nu al op stang jaagt, zullen in de toekomst alleen nog maar verder oplopen. De aanklagers eisen dan ook dat cryptobedrijven hetzelfde behandeld zouden moeten worden als andere aanbieders van betaaldiensten. Deze staan namelijk onder hetzelfde toezicht, maar zijn wél vrijgesteld van allerlei onnodige kostenposten.
Net als in de VS
In de Verenigde Staten bestaat al veel langer een soortgelijke situatie, die nog altijd heviger lijkt te worden. Daar staat de SEC al jarenlang lijnrecht tegenover de cryptosector. De slepende rechtszaken, boetes en waarschuwingen aan het adres van diverse grote crypto-spelers zijn daar al jarenlang een realiteit. Daarnaast staat ook de wettelijke financiële status van diverse cryptomunten en -diensten in het land hevig ter discussie. Eenduidige antwoorden of nieuwe, duidelijke regelgeving lijken bij de SEC echter niet op de agenda te staan.
The post Nederlandse crypto sector klaagt DNB aan om toezichtskosten appeared first on BLOX | Nieuws.