Nederlandse opsporingsdiensten hebben meer dan 25 miljoen euro aan cryptopcurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) in beslag genomen. Dat kondigt het Openbaar Ministerie op 8 november aan:
De afgelopen maanden hebben @FIOD, Landelijke Recherche en @FP_OM aan een combinatie van onderzoeken samengewerkt en is bij tientallen verdachten beslag gelegd op meer dan 25 miljoen euro aan cryptovaluta. https://t.co/yMmEzeVN3o pic.twitter.com/by7WO3e2eo
— Openbaar Ministerie (@Het_OM) November 8, 2021
Het OM deed samen met de Landelijke Recherche en de Fiscale Inlichtingen- en Opsoringsdienst (FIOD) onderzoek in de afgelopen maanden naar witwaspraktijken met crypto.
De 25 miljoen euro is het hoogste bedrag ooit dat in Nederland in crypto in beslag is genomen. Vorig jaar nam het OM 8 miljoen euro aan crypto in beslag. De crypto zou afkomstig zijn van tientallen verdachten, maar het OM meldt niet of überhaupt iemand is opgepakt. Hoeveel BTC, ETH of andere crypto precies in beslag genomen, is ook niet bekendgemaakt.
De identiteiten van sommige verdachten zouden bekend zijn, maar niet van allen. Ook zouden sommige verdachten uit Nederland zijn, maar ook meerdere uit het buitenland. Het OM meldde later dat de crypto verkocht wordt en de opbrengsten naar de staatskas gaan.
De 25 miljoen euro in cryptovaluta is in beheer van het OM en zal te gelden worden gemaakt en worden gestort in de staatskas.
— Openbaar Ministerie (@Het_OM) November 9, 2021
Desinformatie crypto criminaliteit
Er wordt met het bovenstaande nieuws weer veel desinformatie door reguliere media over crypto verspreid. Zo roepen ze dat Bitcoin en Ethereum geschikt zouden zijn voor criminaliteit vanwege de anonimiteit. Deze netwerken draaien echter op een openbare blockchain waardoor alle transacties ook openbaar zijn. Dat maakt deze crypto netwerken niet anoniem, maar pseudoniem.
Opsporingsinstanties maken gebruik van blockchain analyses van bedrijven als Chainalysis om transacties te volgen en identiteiten te achterhalen. Ook de meeste crypto beurzen werken samen met opsporingsinstanties en, doordat ze KYC hanteren, is een identiteit gemakkelijk aan een transactie te koppelen. Het gebruik van zogenaamde mixers heeft dan vaak geen succes.
Daarnaast wordt beweerd dat het onbekend is hoeveel criminaliteit met crypto wordt gedaan maar dat het wel toeneemt. Er bestaan ondertussen juist wel al onderzoeken hierover en het is dat crypto zelf populairder wordt terwijl het percentage van criminaliteit zakt. Ook ligt dit percentage ver onder het niveau van fiatvaluta.
Zo meldde eerder dit jaar voormalig CIA agent Michael Morrel, gebaseerd op data van Chainalysis, dat maar 1% van crypto voor illegale activiteiten wordt gebruik terwijl dat 2% tot 4% met fiatvaluta is. Ook de eerdergenoemde 8 miljoen, die in 2020 in beslag werd genomen, was maar zo’n 3% van wat in totaal in beslag werd genomen dat jaar door het OM. De VN raadde zelfs aan om juist blockchain-technologie te gebruiken om criminaliteit en corruptie te bestrijden.
The post Analyse: Nederlandse opsporingsdiensten nemen meer dan $25 miljoen crypto in beslag als bitcoin en ethereum
appeared first on Crypto-Insiders.