NFT-stappenplan: hoe vind je de beste Non-Fungible Tokens?

Zoals ik heb beschreven in de column ‘Opinie: Zitten cryptocurrencies nog steeds in een bubbel? Ja!’ ben ik op dit moment erg sceptisch over de meeste crypto-activa. Er is naar mijn mening nog veel te veel te koop wat niets of bijna niets waard zou moeten zijn. Dat is voor NFT’s (Non-Fungible Tokens) niet anders.

Er zijn redenen waarom NFT’s van Beeple of Cryptopunks voor enorme bedragen verkocht worden en waarom andere werken geen fluit kosten. Als je een goed stappenplan hebt om de pareltjes van de opgepoetste kiezels te onderscheiden, dan heb je al een hele grote voorsprong.

Denk buiten de kaders

NFT’s zijn er niet alleen als digitale schilderkunst. Je kunt in principe voor alles een NFT maken. De projecten met de meeste potentie zijn nog niet door de massa ontdekt. Als je een project vindt dat niemand begrijpt omdat het creatief is, dan kun je daar veel voordeel bij hebben.

Er zijn dus veel meer categorieën voor NFT’s dan slechts digitale tekeningen. Zo wil Spotify ze integreren in het platform, vermoedelijk voor muziek op de blockchain. Kings of Leon heeft al een album in gelimiteerde opgave uitgebracht als NFT, en ook wordt er hard gewerkt aan de integratie van NFT’s in games. Het meest tastbare voorbeeld van een gebruiksdoel van NFT’s is vastgoed – huizen in zowel de digitale als in de echte wereld vind je steeds vaker op de blockchain.

Als je ideeën hebt voor creatieve NFT-projecten die al dan niet buiten de categorie ‘digitale plaatjes’ vallen; zet het vooral in Discord!

Kunst als NFT: word kunsthandelaar

Ik denk dat mensen de markt voor Non-Fungible Tokens en cryptocurrencies in het algemeen totaal verkeerd zien. Het is eigenlijk helemaal niet belangrijk dat je een NFT of een willekeurig ander blockchain-project koopt. Veel belangrijker is wat voor eigenschappen een project heeft – los van blockchain dus. Blockchain is gewoon de onderliggende technologie, net zoals het internet dat is voor een influencer op Instagram of YouTube. Het zou kunnen dat je na verloop van tijd niet eens meer doorhebt dat je een cryptocurrency koopt. Het is dan gewoon geïntegreerd in de producten en diensten die je gebruikt.

Als je dan toch ‘gewone’ NFT’s wilt kopen, dan is het belangrijk om na te gaan wat het eigenlijk voor markt is. Als je het goed doet, dan ben je namelijk in kunst aan het handelen. Dat is al een vak op zich. Uit een onderzoek bleek dat maar liefst 64% van de ondervraagden puur om winst te maken in NFT’s investeerde – niet omdat deze groep interesse had in het gekochte werk. Dat moet echt anders, als we ervan uit willen gaan dat het ergste voorbij is.

Kunst is voor veel mensen zo’n onderwerp dat maar in het laatje ‘saai’ geschoven wordt. Maar als je er grof geld op kunt verdienen, is het dan nog steeds saai? Voor veel mensen zal er dan wel een knop omgaan, en NFT’s maken het relatief gemakkelijk om deze knop om te zetten. Maar makkelijk gaat het nooit zijn, helaas. We kunnen het wel iets minder moeilijk maken.

Goed analyseren

In de wereld van de kunsthandel zijn er een paar hele belangrijke regels. Allereerst leven we niet meer in de achttiende eeuw, daardoor is het tegenwoordig minder belangrijk of iets er ‘visueel kundig’ uitziet. In plaats daarvan zijn de betekenis van het werk of het achterliggende verhaal van bijvoorbeeld het werk of de kunstenaar minstens zo belangrijk, en misschien zelfs wel belangrijker.

Dat betekent dat je context nodig hebt. Kijk bijvoorbeeld naar de titel, of naar wat de kunstenaar te vertellen heeft over zijn werk. Dat is immers hoe bijvoorbeeld de Cryptopunk-NFT’s zo razend populair zijn geworden. Dit waren de eerste NFT’s en dus ook het eerste kunstproject als NFT-reeks.

Uiteraard is het toch ook belangrijk om te kijken naar het werk. Daarbij kun je letten op aspecten zoals de vorm, kleurstelling, de gebruikte technieken en gewoon op wat je allemaal kunt herkennen. Daar kan namelijk symboliek in verborgen zitten. Soms gaat dit wat verder dan je zou denken, het is namelijk niet altijd even snel duidelijk.

Voor bijvoorbeeld muziek en films en video’s als NFT’s geldt eigenlijk hetzelfde. Dan is het belangrijk om je je af te vragen wat je precies ziet en/of hoort, en wat dit je precies vertelt over de context, over de maker en over hoe het in de samenleving past. Kunst kun je niet alleen ‘gewoon bekijken’, je kunt het analyseren op opvallende eigenschappen.

Extra functies

In de Discord-groep van Crypto Insiders hadden onze Premium-leden het argument dat veel NFT’s een extra gebruiksdoel hebben. Zo vormen de Bored Ape Yacht Club-NFT’s een toegangsbewijs tot exclusieve bijeenkomsten, en met de NFT’s van Tomorrowland krijg je toegang tot verstopte concerten.

Sommige NFT’s zijn bedoeld voor praktischere doeleinden, zoals voor een eigendomsbewijs van je huis. Dat kan de bijkomende kosten voor het aankopen van een huis fors verlagen.

Een ander interessant doeleinde van NFT’s is dat je geen fysieke ruimte nodig hebt om een grote hoeveelheid kunst op te slaan, zo benadrukte één van onze Premium-leden. In theorie kun je zo met een enorm bedrag aan digitale kunst in je broekzak de wereld rond. Alles wat je nodig hebt is een stukje software. Je private keys kun je natuurlijk het best bewaren in een hardware wallet voor de veiligheid, maar die wegen toch bijna niets.

Gaat er veel naar nul?

Kunst was ooit een oersaai onderwerp waar alleen creatievelingen zich mee bezig hielden, maar inmiddels is iedereen ermee bezig. Ik ga ervan uit dat de meeste mensen niet helemaal doorhebben waar ze hun geld in stoppen. Dat betekent vermoedelijk ook dat ze niet zo goed in de gaten hebben dat kunst kopen. in dit geval in NFT-vorm, iets ingewikkelder is dan je zou denken.

En als laatste wil ik benadrukken dat je NFT’s vaak koopt met de token van het netwerk waar het zich op bevindt. Dat is vaak Ethereum (ETH), wat van zichzelf al nogal wat volatiliteit heeft. De prijs van de NFT die in ETH is gedenomineerd kan dus in waarde stijgen en dalen, maar ETH kan dat ook.

Alles bij elkaar leidt in mijn ogen tot de perfecte cocktail om veel projecten naar nul te laten gaan. En ‘nul’ hoeft niet te betekenen dat het helemaal van de markt verdwijnt, maar is een daling van 95% of meer niet bijna hetzelfde als ‘nul’? Het is natuurlijk altijd beter om op de bodem te kopen dan op de top, maar goed, weten allemaal hoe moeilijk dat kan zijn.

The post Analyse: NFT-stappenplan: hoe vind je de beste Non-Fungible Tokens?
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht