Je kunt er inmiddels niet meer omheen, non-fungible tokens oftewel NFT’s. Deze nieuwe ontwikkeling op het gebied van blockchain verovert snel marktaandeel en het lijkt wel alsof niets te gek is. Bekende artiesten verkopen voor miljoenen aan kunst als NFT en ook steeds meer bedrijven willen hier hun slaatje mee slaan. Onlangs nog kocht Visa een ‘CryptoPunks’ NFT voor ongeveer $ 150.000 aan Ethereum.
Visa en NFT
Een NFT is een unieke digitale asset dat staat voor het eigenaarschap van een virtueel product. Dit kan een digitaal kunstwerk zijn zoals een afbeelding, maar ook in-game items. De grap van een NFT is dat er maar een beperkt aantal van zijn en dat maakt het schaars. De verwachting is dat de toepassingen van een NFT in de toekomst verder zullen ontwikkelen en dat is de reden dat Visa meedoet aan de ‘gekte’.
Het bedrijf denkt dat NFT’s een belangrijke rol gaan spelen in retail, social media, de entertainmentindustrie en commercie. Visa wil de benodigde kennis in huis hebben om hun klanten in deze behoefte te voorzien. Dit is dan ook de reden dat ze voor maar liefst $ 150.000 aan Ethereum een CryptoPunks NFT aangekocht hebben.
“To help our clients and participate, we need a firsthand understanding of the infrastructure requirements for a global brand to purchase, store, and leverage an NFT. With our CryptoPunk purchase, we’re jumping in feet first.”
In het laatste jaar lijkt de NFT wereld uit de grond te schieten. Andere grote bedrijven, maar ook bekende artiesten hebben hier al dankbaar gebruik van gemaakt. De artiest Beeple verkocht bijvoorbeeld een kunstwerk voor $ 69 miljoen. Ook Paris Hilton, Eminem en Grimes deden dit en verdienden hier miljoenen mee.
De gedachte van de koper is dat ze een unieke NFT kopen die in de toekomst meer waard zal worden. Je kunt een NFT wat dat betreft vergelijken met een fysieke verzamelobjecten zoals voetbalplaatjes of een schilderij. Daarover gesproken; een Zwitserse bank verkocht onlangs nog een Picasso schilderij als NFT. Kopers kunnen hiermee een klein gedeelte (1/4000e) van het beroemde werk bezitten.
De NFT’s zijn te verhandelen op een marktplaats. Dit maakt de NFT’s zo interessant. Wil jij graag eigenaar worden van een gedeelte van een Picasso, dan zou je op een marktplaats moeten zoeken naar iemand die zijn Picasso NFT verkoopt. Dit geeft de tokens waarde en de verwachting is dat steeds meer digitale producten uitgegeven zullen worden als non-fungible token.
Hoe doe je mee met de NFT?
De eenvoudigste manier om mee te doen aan de NFT gekte die heerst op het moment is door een NFT te kopen. Inmiddels bestaan er een hoop verschillende NFT marktplaatsen zoals Nifty Gateway, SuperRare en OpenSea.
Op het overgrote deel van de marktplaatsen is Ethereum de valuta die je daarvoor moet gebruiken. De eerste stap is dan ook om ETH te kopen. Dit kun je gemakkelijk doen op Litebit:
- Login op je Litebit account (of maak deze eerst nog even aan)
- Klik op ‘Kopen’ en zoek op Ethereum
- Koop de gewenste hoeveelheid Ethereum (hou hierbij rekening met de handelskosten van de exchange en van de NFT-marktplaats)
- Maak een MetaMask wallet aan en stuur hier je Ethereum heen
- Verbind je MetaMask wallet met een van de genoemde NFT-marktplaatsen
- Nu kun je naar hartenlust NFT’s kopen
De meeste marktplaatsen werken via een veilingsysteem. Je doet dus een bod op je gewenste NFT en koopt dit automatisch zodra je de hoogste bieder bent. Een dergelijke marktplaats lijkt best veel op een webshop. Artiesten plaatsen een overzicht van de producten die ze aanbieden en een richtprijs. Jij kunt hier een bod op doen en koopt dit automatisch zodra je de hoogste bieder bent.
Een voordeel van het kopen via een NFT-marktplaats is dat je je NFT ook weer gemakkelijk kunt verkopen. Veel artiesten geven in eerste instantie een verkoop aan waarbij bijvoorbeeld 500 NFT’s van één kunstwerk verkocht worden. Weet jij een van deze tokens te bemachtigen? Dan is het nadat de sale afgelopen is soms veel meer waard op de vrije markt. Hoe populairder en schaarser de NFT is, hoe meer sommige mensen ervoor willen betalen.
Het artikel NFT steeds populairder, hoe doe je mee aan de gekte? verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.