´t Is het nieuwste in Cryptoland, de laatste mode en ze heet NFT. Non-fungble tokens dus, ondergetekende schreef er al eerder over. Ik hoorde er zelfs over op TV! Voorwerpen die je op je scherm kan zien, afbeeldingen, creaties, kunst zelfs en nog veel meer worden in digitale vorm in de blockchain gezet. Ze zijn in dit geval uniek, niet-reproduceerbaar, zelfs niet door de eigenaar. Vandaar dit non-fungible, vertaald is dat ´niet-vervangbaar´. Ze zijn enig en er kan maar één expemplaar ooit van bestaan. Dit in tegenstelling tot de hoofdcategorie van tokens. U las het hier al meermaals, vast, dat álles op de duur in een token vervat zal worden.
Tokenization is here
Tokenization biedt onvoorstelbare mogelijkheden. De impuls die dit verschijnsel, deze technologie op termijn aan de wereldeconomie zal geven? Beyond belief, heet ´t in het Engels. Niet-te-geloven. En toch is het waar. Een praktisch voorbeeld maar zo zijn er duizend te bedenken. En allemaal worden die ook realiteit. In deze is de toekomst NU! Een Japans beleggingsfonds – A – wil 50 kilogram goud kopen van een Nederlandse goudhandelaar – B. Elke goudbaar staat genummerd en gecertifieerd in de blockchain, heeft – bijvoorbeeld – het token G gekregen. Genummerd betekent in deze dat er G1, G2, G3 enzovoort bestaan. De goudbaren zitten netjes verzekerd en beveiligd in een kluis in, zeg, Zwitserland. Die worden natuurlijk niet verplaatst, A koopt van B de tokens G1 tot en met G50, en betaalt daarvoor met Japanse Yen, zijn eigen munt. Maar omdat als overbruggingsmunt XRP gebruikt wordt, wordt die in drie tot 5 seconden omgezet in euro, de munt die B gebruikt.
Snel, veilig en goedkoop
Resultaat: het eigendomsrecht van 50 unieke goudbaren is van B aan A doorgegeven, en A heeft daarvoor betaald; de hele transactie is, ten eerste: in seconden verricht. Ten tweede: zo veilig als maar kan gebeurd. Ten derde: aan transactiekosten werd een fractie van een dollar besteed en dit voor een verkoop van rond 2,4 miljoen euro. In dollar omdat de goudkoers nog steeds in dollar is genoteerd. Een verkoop in euro omdat verkoper A wel degelijk euro´s ontvangen heeft. Dit terwijl koper A toch in zijn eigen munt betaald heeft.
(R)evolutie
Noem het een revolutie in het geldverkeer, en van de hele economie zelfs. Maar elke revolutie heeft zijn uitwassen. Zoals er dezer dagen geboden wordt op tweets? De eerste tweet op Twitter? Op kunstwerken en verzamelobjecten – tot daar toe. Maar nu worden letterlijk miljoenen dollars besteed aan..tja, aan wat precies? BBC.com:
´A digital-only artwork has sold at Christie’s auction house for an eye-watering $69m (£50m) – but the winning bidder will not receive a sculpture, painting or even a print.
Instead, they get a unique digital token known as an NFT. Where Bitcoin was hailed as the digital answer to currency, NFTs are now being touted as the digital answer to collectables. But there are plenty of sceptics who think it is all a bubble that is going to burst.´ Tot daar. Een bubbel dus, en bubbels kunnen nog al eens barsten. De bitcoin rage – en we mogen wel van een zekere rage spreken in maart 2021… Van FOMO zelfs, want de kleine belegger en trader, de zogenaamde retail investor is helemaal terug! Hij en zij hebben vandaag de dag zeker angst om ´achter te blijven´, met lege handen, of beter: een lege wallet. Net als in 2017 willen hij en zij hun stukje van de cake. En waarom niet. Die cake wordt immers stelselmatig kleiner. Zoals crypto-studiebureau Glassnode al berekende, en dat was maanden geleden, is er nog slechts voor 22 procent aan BTC te koop…
Wat is waarde
Tja, het is met alles zo. Wanneer iets verkocht wordt voor een zekere prijs, betekent ´t dat dit die waarde heeft voor de koper. Je koopt bij de slager vier steaks voor pakweg acht euro. Dan vind je al is het onbewust dat die vier biefstukken een waarde hebben van acht euro. In de vastgoed business is een gezegde: een huis is waard wat iemand ervoor geeft. Ook al is dat tijdens een vastgoed rage, zeg vlak voor de Kredietcrisis toesloeg, in 2008, voor een exclusief pand in Hollywood een miljoenen bedrag. Zelfs al is dat bedrag veel hoger dan wat de woning ´waard´ is. Want wat betekent waarde, wat is iets waard? De prijs die erop staat? Of omdat één iemand dat vindt, of iederéén het vindt? De fysieke prijs of degene die online staat? Maar hoe zit het dan bij veilingen, want het aangehaalde kunstwerk, als je het zo wilt noemen voor wie het mooi vindt, is per opbod verkocht door Christie´s:
De wereld is nu officeel echt GEK geworden! #NFT https://t.co/a5kdkknMXN
— Koen Hoefgeest® Optie Advies (@Hoefgeest) March 16, 2021
Kijk: Sotheby´s, dat andere grootste veilinghuis ter wereld, stapt ook in de NFT rage. Want wanneer je concurrent verdient, wil jij ook wel je deel. Maar toch, wat denkt u, beste lezer, van iemand die 1,1 miljoen dollar betaalt voor een tweet, zij het dan van Elon Musk…
appeared first on Biflatie.