Het nieuwe Anti-Money Laundering Authority (AMLA) van de Europese Unie (EU) zal zijn hoofdkantoor vestigen in Frankfurt, de financiële hoofdstad van Duitsland.
De toezichthoudende instantie zal beginnen met haar werkzaamheden in het midden van 2025. Het algemeen bestuur van de AMLA zal bestaan uit vertegenwoordigers van toezichthouders en financiële inlichtingeneenheden van alle EU lidstaten, terwijl het bestuursorgaan zal bestaan uit de voorzitter en vijf onafhankelijke fulltime leden.
Waarom is dit relevant voor crypto?
De AMLA is een nieuw opgerichte toezichthoudende instantie met als voornaamste doel het versterken van de strijd tegen witwassen van geld en de financiering van terrorisme binnen de EU.
De autoriteit zal de bevoegdheid hebben om toezicht te houden op hoog risico en grensoverschrijdende financiële entiteiten. Hieronder zullen ook crypto bedrijven vallen als ze als hoog risico worden beschouwd.
Daarnaast kunnen er met de oprichting van AMLA nieuwe of aangescherpte regels komen waaraan crypto bedrijven moeten voldoen. Dit kan bedrijven ertoe aanzetten hun compliance- en monitoringssystemen te verbeteren om te voldoen aan de EU normen voor antiwitwaspraktijken (AML) en het financieren van terrorisme (CFT).
EU versterkt regelgeving crypto en AI
Volgens een rapport van CoinDesk werkt de EU aan het verfijnen van haar regelgevingskader voor de bloeiende crypto industrie. Het Financial Services Committee (FSC), bestaande uit vertegenwoordigers van alle 27 EU-lidstaten en de Europese Commissie, heeft ‘Digital Finance’ hoog op de agenda staan voor hun aanstaande vergadering in april.
Deze doelen bevatten de verdere integratie van de crypto en blockchain sector binnen het Europese financiële beleid. Belangrijke wetgeving zoals de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) en DAC8, die respectievelijk in fasen wordt ingevoerd en strengere eisen stelt aan het delen van klantinformatie met Europese belastingdiensten, zullen naar verwachting worden uitgebreid.
Tegelijkertijd is de EU bezig met het opstellen van regelgeving over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Op 13 februari keurden de Commissies Interne Markt en Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement de voorlopige overeenkomst over de Europese AI-Act goed, de eerste AI-gerichte wetgeving ter wereld.
Het bericht Nieuwe EU-toezichthouder komt met strengere controle op cryptomarkt verscheen eerst op Crypto Insiders.