Het Europees Parlement heeft nieuwe regelgeving aangenomen die strenge zorgvuldigheidsverplichtingen oplegt aan crypto-bedrijven om witwassen van geld tegen te gaan. De wet voorziet in nieuwe activiteiten gericht op “zorgvuldigheidsmaatregelen en identiteitscontroles”, die van toepassing zijn op entiteiten die diensten verlenen, zoals crypto-assetbeheerders. Zij zullen ook verdachte bedrijven moeten melden aan de autoriteiten die mogelijk verband houden met dit soort fraude.
Het aspect van de nieuwe wet, die op 24 april is goedgekeurd, wordt verwacht invloed te hebben op crypto-dienstverleners (CASPs) zoals gecentraliseerde crypto-exchanges onder MiCA-regelgeving en grote bedrijven en organisaties, waaronder digitale gamesservices. MiCA is een Europees wettelijk kader dat de veiligheid van digitale activa en hun markten vertegenwoordigt. Het zal naar verwachting in juni 2023 van kracht worden en tegen het einde van het jaar volledig worden gehandhaafd. Een nieuw opgericht platform, het Bureau voor de bestrijding van witwassen en de financiering van terrorisme (AMLA), is belast met het toezicht en de toepassing van het instrument.
Frankfurt, Duitsland, is de vestigingsplaats van het hoofdkantoor van AMLA. Desalniettemin is de wet besproken in de Raad, maar is nog niet van kracht geworden en staat dus nog niet in het EU-officiële publicatieblad. Hon. Patrick Hansen, directeur EU-strategie en -beleid bij Circle, schreef op X dat de verwachte stemming zal moeten volgen dat de Raad de officiële goedkeuring van het pakket doet, samen met de inwerkingtreding over drie jaar. Verder vermeldde hij dat de CASPs verplicht zullen zijn zich te abonneren op de regels, zoals klanten-identiteitscontroles en anti-witwaspraktijken in termen van Know Your Customer (KYC).
Dit is niet de eerste keer dat een exchanges of een bewaarwallet-provider in de EU hiertoe is opgeroepen, aangezien zij dit al onder controle moesten houden. Hansen noemde de wijzigingen in het document een “positief resultaat” voor de crypto-bedrijfsindustrie. Hij vestigde de aandacht op het feit dat in de eerste versie van het ontwerp van de AMLR-wetgeving een zeer strikt regime werd voorzien, dat niet alleen van toepassing zou zijn op een rechtspersoon/oprichter/begunstigde, maar ook op het uitvoeren van de gerelateerde operaties.
Aan de andere kant waardeerde hij de inbreng van de betrokken industrieën, die diversiteit en meerdere opties creëerden en daardoor consensus bereikten. In de afgelopen maanden hebben de meeste leidende commissies in het Europees Parlement bepaald dat er geen limiet meer is voor betalingen vanuit zelfgehoste crypto-wallets. Dit zijn de nieuwe wetten met betrekking tot het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.
Het bericht Nieuwe EU-wet over anti-witwasregels gaan impact hebben op exchanges verscheen eerst op CryptoBenelux.