De Federale Belastingdienst van Nigeria (FIRS) heeft recentelijk de belastingaanklachten tegen de directeuren van Binance, Tigran Gambaryan en Nadeem Anjarwalla, ingetrokken. Hierdoor is nu alleen Binance zelf nog betrokken als gedaagde in deze zaak.

Deze beslissing volgt nadat zestien Amerikaanse wetgevers Nigeria beschuldigden van het onrechtmatig vasthouden van Gambaryan, die al 110 dagen in hechtenis zit, terwijl Anjarwalla op 22 maart wist te ontsnappen uit detentie.

Politieke druk en juridische ontwikkelingen

In een brief aan president Biden op 4 juni benadrukten de wetgevers dat de aanklachten tegen Gambaryan ongegrond waren en dat deze slechts dienden als pressiemiddel van de Nigeriaanse overheid om geld af te dwingen van zijn werkgever, Binance.

Een woordvoerder van Binance deelde met TechCabal dat de FIRS gewijzigde aanklachten heeft ingediend waarbij de belastingaanklachten tegen Gambaryan zijn komen te vervallen, wat verder bevestigt dat hij geen besluitvormende rol bij Binance heeft en niet vastgehouden hoeft te worden voor het oplossen van zaken met de Nigeriaanse overheid.

reuters nigeria binance aanklachten
Bron: Reuters op X.

Voortdurende detentie ondanks medische problemen

Ondanks het laten vallen van de aanklachten blijft Gambaryan in hechtenis vanwege nog lopende aanklachten van witwassen door de Economische en Financiële Misdaadcommissie (EFCC).

Zijn advocaten melden dat hij gediagnosticeerd is met malaria en longontsteking. Er moet nog een uitspraak volgen over deze zaken.

Achtergrond van de beschuldigingen

Gambaryan en Anjarwalla werden formeel aangeklaagd wegens belastingontduiking in maart 2024 nadat de FIRS hen beschuldigde van het niet betalen van belasting op cryptocurrency-transacties ter waarde van miljarden naira. De crypto beurs werd beschuldigd van het niet betalen van toegevoegde waardebelasting en vennootschapsbelasting, en het niet indienen van belastingaangiften.

Voordat de beschuldiging van belastingontduiking werd ingediend, was Gambaryan in hechtenis genomen door Nigeria’s anti-corruptiebureau, de EFCC, en werd hij enkele dagen vastgehouden voordat hij op borgtocht werd vrijgelaten. Hij verscheen voor het eerst voor de rechtbank op 22 februari 2024 om zich te verantwoorden voor de aanklachten van witwassen.

The post Nigeria laat belastingaanklachten tegen Binance directeuren vallen na politieke druk appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!