Nigeriaanse crypto-investeerders die peer-to-peer (P2P)-diensten gebruiken, hebben hun bezorgdheid geuit over het markeren van hun bankrekeningen door de Centrale Bank van Nigeria (CBN).
Nigeriaanse centrale bank treedt op tegen P2P-gebruikers
Er wordt gespeculeerd dat het besluit van CBN om accounts te markeren verband houdt met de Flutterwave-hack die bijna €5,8 miljoen (2,9 miljard nairas) kostte. De bankrekeningen hebben namelijk potentieel banden met de hackers.
Volgens lokale nieuwsbronnen zou Albert Onimole, juridisch adviseur van Flutterwave, een Nigeriaans fintech-bedrijf, op 19 februari 2023 naar verluidt een zaak hebben gemeld. Deze werd gemeld aan de adjunct-commissaris van politie in Yaba en ging over bijna €6 miljoen (3 miljard nairas) dat illegaal was overgemaakt vanuit de rekeningen van zijn cliënt.
Op 27 februari werd een motie ex-parte ingediend en toegewezen ter ondersteuning van de claims van Flutterwave. Volgens de motie zullen 107 rekeningen onder retentierecht/Post-No-Debit (PND) worden geplaatst. Tot nu toe hebben sommige lokale bewoners bevestigd dat hun accounts zijn bevroren in verband met de hack.
De situatie heeft diverse P2P-gebruikers ontmoedigd om te traden via verschillende over-the-counter (OTC) markten. Deze markten stellen twee partijen in staat om effecten te verhandelen buiten formele exchanges om. Dit gebeurt ook zonder toezicht van een beursregulator. Het gehackte bedrag stroomde naar de Nigeriaanse cryptomarkt op verschillende OTC’s. Als gevolg hiervan hebben gebruikers nu dus problemen met financiële tussenpersonen wanneer ze P2P-diensten willen gebruiken voor cryptotransfers.
Beleggers gebruiken P2P wereldwijd als een medium voor directe uitwisseling van crypto tussen partijen zonder tussenkomst van een centrale autoriteit. Ze kunnen ervoor kiezen om cryptocurrencies te ruilen voor cryptocurrencies of crypto voor contant geld. In 2021 kondigde de CBN een reglement aan die financiële instellingen zoals banken verhinderde om cryptogebruik mogelijk te maken. Nigerianen wisten er echter een weg omheen te vinden en hun leidende positie als grootste cryptohub van Afrika te behouden door het gebruik van P2P-platforms.
Situatie kan sommige bedrijven laten instorten
Sommige leden van de gemeenschap zijn van mening dat dit van invloed kan zijn op het algemene belang van Nigerianen die nog niet aan boord van het digitale crypto-ecosysteem moeten stappen bij het verwerven van digitale activa.
Een bezorgde Nigeriaan verklaarde dat de situatie ervoor zorgt dat sommige bedrijven instorten. Dit komt omdat nietsvermoedende ondernemers betalingen voor hun diensten hebben ontvangen met fondsen die naar verluidt gekoppeld waren aan het gehackte bedrag. Dit leidde tot verwarring en heeft mogelijk juridische gevolgen.
Ondanks strikte crypto-regelgeving door de CBN, heeft de P2P-markt de Nigeriaanse handel geholpen. Een financieel analist die bekend staat als Sadeik, noemt het echter een zwarte markthub voor oplichters die fraudefondsen witwassen. Sadeik zei verder dat een vriend van hem meer dan 500.000 verloor. Dit kwam doordat het account van persoon met wie hij zaken deed gemarkeerd was in de Flutterwave-hack.
Flutterwave ontkent hack
In een officiële verklaring ontkende Flutterwave de hack. Het bedrijf zei dat het een ongebruikelijke trend van transacties op de profielen van sommige gebruikers identificeerde. Verder zei Flutterwave dat het onmiddellijk een review is gestart in overeenstemming met de standaardprocedure. Hieruit bleek dat sommige gebruikers bepaalde aanbevolen beveiligingsinstellingen niet hadden geactiveerd en mogelijk gevoelig waren. De verklaring voegt eraan toe dat Flutterwave het probleem kon aanpakken voordat er schade werd toegebracht aan de gebruikers.
Het bericht Nigeriaanse cryptomarkt onder druk nu centrale bank P2P-diensten hard aanpakt verscheen eerst op Newsbit.