Vorig jaar onthulden de ontwikkelaars achter het Solana-netwerk de Saga-smartphone. Dit apparaat heeft een eigen appwinkel waarmee het feitelijk concurreert met die van Apple en Google. Er is ook een tweede versie in ontwikkeling. Nu krijgt de Saga-telefoon gezelschap; ook blockchainontwikkelaar Aptos ziet wel wat in zo’n apparaat.
Aptos en Jambo onthullen smartphone
In een persbericht onthult de Aptos Foundation een samenwerkingsverband met smartphonefabrikant Jambo. Dat bedrijf richt zich vooral op opkomende markten in Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. De nadruk ligt op deze regio’s, omdat hier de grootste verbeteringen rondom digitale inclusie geboekt kunnen worden. Samen willen de bedrijven zich richten op het aanbieden van Web3-diensten.
Onderdeel van de samenwerking is de betaalbare smartphone genaamd JamboPhone, voor deze opkomende markten. Het apparaat kost 99 Amerikaanse dollar en is sinds januari beschikbaar in meer dan 40 landen. Aan de binnenkant van de Android 13-telefoon vinden we een accu van 4.900 mAh, een LCD-display van 6,5-inch en plaats voor twee simkaarten. Aan de achterkant zit een camera met twee lenzen.
Het ‘crypto-aspect’ zit hem in de voorgeïnstalleerde Jambo App. De op educatie gerichte JamboAcademy is hier een onderdeel van. Jambo is van plan om gebruikers er inkomsten mee te laten verdienen, alhoewel het nog onduidelijk is wat dit precies inhoudt. De met de Aptos-blockchain compatibele software wallet Petra is ook voorgeïnstalleerd.
Steeds meer crypto-telefoons
Telefoons die voorgeïnstalleerde aan crypto gerelateerde applicaties hebben zijn zeldzaam, maar Aptos en Jambo zijn niet de enige aanbieders meer. Onlangs verklaarde Solana Mobile te beginnen met de ontwikkeling van een tweede apparaat dankzij meer dan 100.000 pre-orders. Sindsdien heeft het initiatief 45 miljoen dollar aan financiering.
Het nieuwe apparaat moet met een adviesprijs van 450 dollar bovendien een stuk minder prijzig worden dan de eerste versie van 1.000 dollar. Dat model is na een moeilijke start alsnog een groot succes geworden. Dat kwam onder andere doordat kopers in aanmerking kwamen voor een airdrop van de bonk (BONK) memecoin. In december was de walletinhoud van zo’n telefoon meer waard dan de telefoon zelf, waardoor ze als warme broodjes over de toonbank gingen.
Ook Samsung heeft al een tijd in-house ‘crypto-functies’ in zijn telefoons, zo zit in de Galaxy S22-serie ook een al aanwezige crypto-wallet.
Het bericht Nóg een crypto-project lanceert eigen smartphone verscheen eerst op Crypto Insiders.