Op het eerste gezicht klinkt het als een vreemde combinatie: een oliemaatschappij die een sponsordeal tekent met een mediabedrijf uit de Bitcoin-wereld. Shell produceert echter een koelvloeistof die het mogelijk maakt om de energiekosten en CO2-emissie van Bitcoin miners drastisch te verlagen.
De koelvloeistof van Shell
Het gaat om de zogenoemde Shell Immersion Cooling Fluid S5 X, die is ontworpen om de energiekosten en emissies van datacenters te verlagen. Dit krijgt het voor elkaar door met een hoge mate van efficiëntie computers te koelen en de “excellente” thermodynamische eigenschappen van de vloeistof.
De thermodynamica, een onderdeel van de natuurkunde, vindt zijn oorsprong in de praktische behoefte om de efficiëntie van stoommachines te verbeteren. Het reguleren van warmte speelt ook bij Bitcoin mining een belangrijke rol, waardoor Shell nu dus kansen ziet binnen de industrie.
“Shell probeert om klanten te voorzien van alternatieve manieren om de uitstoot van CO2 te verminderen. Eén van de belangrijkste voordelen van de koelvloeistof is dat het draait op duurzame energie”, aldus Darin Gonzalez, het hoofd van de koelvloeistoffen bij Shell Lubricants.
Grote overwinning voor Bitcoin
“Het verwelkomen van een ware energie-gigant als Shell is een grote overwinning voor Bitcoin. De trend van bedrijven die realiseren dat Bitcoin een grote impact op hun bedrijfsvoering heeft zal alleen maar toenemen. Shell is slechts één van de grote namen die een Bitcoin-strategie implementeert. Wij hebben er een groot vertrouwen in dat zij met open armen worden ontvangen op de Bitcoin-conferentie”, aldus Bitcoin Magazine CEO David Bailey.
Het klopt overigens dat Shell niet de enige grote partij uit de energie-industrie is die iets met Bitcoin doet. Ook ExxonMobil ziet duidelijk toekomst in de industrie en zet zijn overproductie van gas momenteel in om Bitcoin te minen.
Normaal gesproken fakkelen partijen als ExxonMobil de overproductie van gas af. Dit betekent dat ze het simpelweg verbranden, waardoor er relatief veel CO2 vrijkomt. Overal ter wereld is dit volgens de politiek een groot probleem voor het klimaat.
Het gave aan de oplossing van ExxonMobil is dat hierdoor een groot deel van de CO2-uitstoot niet plaatsvindt. Door het overtollige gas te gebruiken voor Bitcoin mining komt er minder CO2 in de lucht en verdienen ze ook nog eens aan de overproductie. Wat dat betreft gaat het om een win-win-win situatie. Zowel Bitcoin als ExxonMobil als de planeet profiteren hiervan.
Shell beslist dit niet zomaar
In het kader van klimaatverandering ligt Shell al jaren onder een vergrootglas bij beleidsmakers. Het is dus praktisch onmogelijk dat ze hun naam verbinden aan de Bitcoin-industrie, zonder goed na te denken over de manier waarop ze dat aan het grote publiek kunnen verkopen als een plus voor de planeet.
Bitcoin mining heeft bij het grote publiek nog altijd een matige reputatie, waardoor Shell hier alleen in zou stappen als ze veel potentie zien en erop vertrouwen dat het daadwerkelijk een groene oplossing is.
“Ik kan me niet voorstellen hoeveel onderzoek er in deze beslissing is gegaan. De advocaten, de lobbyisten, marketing, PR, de relaties met investeerders, wetgevingsvraagstukken, klimaat-commissies en nog veel meer. Dit is een beslissing die op het hoogste niveau genomen moet zijn bij Shell”, aldus Pi Prime Pi via Twitter.
Diezelfde Pi Prime Pi concludeert dat er “heel veel” mensen over Bitcoin moesten leren om deze beslissing te nemen. “De koelvloeistoffen zijn pas het begin. Onthoud wat ik zeg. Er komt meer aan”, aldus de Bitcoin-influencer.
The post Oliemaatschappij Shell tekent tweejarige sponsordeal met Bitcoin Magazine appeared first on BLOX | Nieuws.