Op 11 april zijn de Nederlander Max R. en zijn vriendin Emma H. aangehouden door de fiscale opsporingsdienst (FIOD). R. zou miljoenen hebben afgetroggeld van bedrijven en beleggers. Nu blijkt dat ook de CEO van de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo, Mark Nuvelstijn, slachtoffer is geworden van de praktijken van R. Het Financieel Dagblad (FD) vroeg Nuvelstijn naar de situatie. Tegen het FD vertelde hij onder andere dat het om een privékwestie gaat.

Web van leugens

R. zou al jaren bezig zijn met zijn louche praktijken. Volgens het FD hadden Nederlandse banken de man al lange tijd in de gaten. Maar door telkens een andere bankrekening te openen, wist R. alsnog onder de radar te blijven en zodoende 26 miljoen euro schade aan te richten.

R. zou hebben beweerd dat hij handelaar in dienst van BinckBank was om zo het vertrouwen te wekken bij beleggers. Hij beloofde zijn slachtoffers rendementen van 25% per jaar. 80 beleggers trapten in de leugens van R., die uiteindelijk maar een paar maanden werkte bij BinckBank, maar dan op de klantenservice wel te verstaan.

Het waren echter niet alleen beleggers die op basis van de beloftes van 25% rendement per jaar in de praktijken van R. trapten. Ook bedrijven die diensten en producten leverden kregen te maken met schade. Zo verkocht Denise Boekhoorn haar huis in Amsterdam aan R. voor 7,5 miljoen euro. De dochter van ex-Hema eigenaar Marcel Boekhoorn heeft nog tonnen tegoed van R., aldus het FD.

In de situatie van het verkochte huis liepen enkele bedrijven schade op. Zo zou architectenbureau Just Design het interieur van de verkochte woning hebben getransformeerd, waarvoor nog een deel van het bedrag openstaat. Daarnaast staat R. nog voor 8.500 in het rood bij een bloemenbedrijf. Bovendien leende zakenman Lex van Hessen 8 miljoen euro aan R. om het huis te kunnen kopen.

Bitvavo-CEO een van de slachtoffers

R. richtte echter het grootste deel van de schade aan bij beleggers. Met leugens wist hij het vertrouwen van hen te winnen, onder andere door te stellen dat de administratie van zijn investeringsfonds door Apex wordt gedaan. Apex is een wereldwijd bekende dienstverlener voor beleggingsfondsen. Hij zou daar echter nooit klant zijn geweest, blijkt uit navraag van het FD.

De CEO van cryptobeurs Bitvavo, Mark Nuvelstijn, spande begin april een kort geding aan tegen R. Nuvelstijn, volgens wie de situatie een privékwestie is, zou miljoenen schade hebben opgelopen. Het kort geding dat al liep wordt nu aangehouden nu het FIOD onderzoek doet naar de praktijken van R. en zijn vriendin.

The post Analyse: Onder andere CEO Bitvavo slachtoffer ponzifraude Max R.
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!