In zijn laatste opiniestuk voor de New York Times richt de prominente Amerikaanse econoom Paul Krugman zich opnieuw op cryptocurrency en beschrijft het als een langlopend Ponzi.
Bernie Madoff als voorbeeld
De Nobelprijswinnaar stelt dat Ponzi’s lange tijd door kunnen en kunnen overleven en noemt de beruchte investeringszwendel van Bernie Madoff als voorbeeld:
‘Maar zou een Ponzi-plan echt zo lang kunnen duren? Ja, eigenlijk wel: Bernie Madoff heeft zijn zwendel bijna twee decennia geleid en zou nog langer kunnen duren als de financiële crisis niet was tussengekomen.’
Krugman voegt eraan toe dat crypto wordt ondersteund door “technobabble” en beweringen over de op handen zijnde ineenstorting van fiat-valuta’s.
Het volgende goud?
De econoom vergelijkt crypto’s met goud en zegt zelfs dat een of twee cryptocurrency’s de levensduur van het gele metaal zullen kunnen bereiken:
‘Het is denkbaar dat een of twee cryptocurrency’s op de een of andere manier een vergelijkbare levensduur zullen bereiken.’
Altcoins zijn slecht voor digitaal goud
Maar altcoins kunnen daar een remmend effect op hebben. Krugman denkt dat de opkomst van altcoins eerder slecht dan goed is wil bitcoin dezelfde status bereiken als goud. Nog meer FUD: De econoom voorspelt dat de Amerikaanse regering cryptocurrency zou kunnen aanpakken, net zoals ze in de jaren dertig goud een kopje kleiner hebben gemaakt.
Het argument dat bitcoin een Ponzi is, gaat al langer rond. Hiermee wordt bedoeld dat het de bitcoin koers voortdurend afhankelijk is van nieuwe mensen die zich inkopen, het uiteindelijk in prijs zal instorten als nieuwe kopers uitgeput zijn.
Wat is een Ponzi?
Dit is de officiële uitleg van de Amerikaanse SEC:
‘Een Ponzi is een investeringsfraude waarbij bestaande investeerders worden betaald met geld dat is verzameld van nieuwe investeerders. Organisatoren van Ponzi-schema’s beloven vaak om uw geld te investeren en hoge opbrengsten te genereren met weinig of geen risico. Maar in veel Ponzi-schema’s investeren de fraudeurs het geld niet. In plaats daarvan gebruiken ze het om degenen die eerder hebben geïnvesteerd te betalen en kunnen ze wat voor zichzelf houden.’
‘Met weinig of geen legitieme inkomsten, vereisen Ponzi’s een constante stroom van nieuw geld om te overleven. Wanneer het moeilijk wordt om nieuwe investeerders te werven, of wanneer grote aantallen bestaande investeerders uitbetaald krijgen, hebben deze regelingen de neiging in te storten.’
Dit gaat gepaard met beloftes van gouden bergen (metaforisch dan) en dat het moeilijk is om je winsten te verzilveren door uit de markt te stappen.
Waarom bitcoin geen Ponzi is
Satoshi Nakamoto, de bedenker van bitcoin, heeft nooit enig rendement beloofd, laat staan een hoog investeringsrendement. Gedurende de eerste anderhalf jaar had bitcoin zelfs geen noteerbare prijs en daarna een zeer volatiele prijs. De munten van Satoshi staan zelfs al sinds het begin van bitcoin stil, en zijn nooit verkocht.
Veelbelovende ongebruikelijk hoge beleggingsrendementen zijn een veel voorkomende rode vlag van een Ponzi, maar daar heeft Satoshi zich nooit schuldig aan gemaakt.
Transparantie tegen geheimhouding
De meeste Ponzi’s zijn afhankelijk van geheimhouding. Als investeerders begrepen dat een investering die ze bezaten eigenlijk een Ponzi was, zouden ze proberen hun geld er onmiddellijk uit te halen. Deze geheimhouding verhindert dat de markt de investering op de juiste manier beprijst totdat het geheim wordt ontdekt. Bitcoin is open source, de code is voor iedereen inzichtelijk en zelfs de hele blockchain, ofwel de transactiegeschiedenis, staat gewoon online.
Iedereen kan een node draaien en de hele geschiedenis verifiëren. Wat dat betreft is bitcoin juist het tegenovergestelde van een Ponzi.
Bitcoin is puur, er is geen premine
In dit artikel gaan we vooral in op bitcoin, niet alleen omdat het de grootste munt is, maar ook omdat de principes van bitcoin puur zijn. Er zijn bijvoorbeeld geen premined-munten. Satoshi heeft vrijwel al zijn munten gemined in een tijd dat de whitepaper allang op internet stond, de software openbaar was en iedereen ze kon minen. Hij gaf zichzelf geen uniek voordeel door sneller of gemakkelijker munten te verwerven dan wie dan ook, en hij moest rekenkracht en elektriciteit gebruiken om ze te verwerven, wat in de beginperiode van cruciaal belang was om het netwerk draaiend te houden.
Veel mensen die zich niet genoeg hebben verdiept in de markt, gooien alle crypto’s op één hoop. Dan zijn er altijd wel altcoins te vinden die lijken op wat een Ponzi zou kunnen zijn. Maar alle crypto’s op een hoop gooien is hetzelfde als alle aandelen op één hoop gooien.
Het slaat nergens op. Daarom kan je cryptocurrency’s, én vooral bitcoin, geen ponzi noemen.
The post Oneens: Cryptocurrency is een Ponzi, aldus nobelprijswinnaar Paul Krugman appeared first on BTC Direct | Nieuws.