Volgens de autoriteiten van Belarus, ook wel Wit-Rusland, worden peer-to-peer (P2P) crypto transacties veel gebruikt in het Oost-Europese land onder fraudeurs. Om deze reden is het bezig met het opstellen van wetswijzigingen om de peer-to-peer crypto economie in de ban te doen.
Peer-to-peer crypto transacties in de ban
Binnen de P2P economie worden transacties rechtstreeks met elkaar uitgevoerd zonder tussenkomst van een derde partij. P2P transacties zuhb een basiskenmerk van een blockchain dat decentraliteit garandeert.
Satoshi Nakamoto, de anonieme oprichter van het Bitcoin (BTC) netwerk, was de allereerste die het idee van P2P transacties introduceerde. Op 31 oktober 2008 publiceerde de pseudonieme bedenker van Bitcoiner de inmiddels wereldberoemde whitepaper waarin het idee van Bitcoin als P2P geldsysteem werd uitgelegd.
Belarus blijkt hier echter geen fan van te zijn, aangezien het ministerie van Buitenlandse Zaken op 2 juli een officiële aankondiging deed op Telegram over nieuwe wetgeving die P2P transacties zullen verbieden.
In de aankondiging noemde het een hoog percentage cybercriminaliteit in het land en verklaarde het dat lokale aanklagers sinds de start van het jaar de activiteiten van 27 burgers hebben onderdrukt die ‘’illegale crypto-uitwisselingsdiensten’’ aanbieden. De totale inkomsten hiervan bedroegen bijna 22 miljoen Wit-Russische roebel, wat gelijk staat aan 8,7 miljoen dollar.
Het ministerie benoemde tevens dat crypto P2P-diensten ‘’veelgevraagd zijn onder fraudeurs die gestolen fondsen uitbetalen en omzetten en geld overmaken naar organisatoren of deelnemers aan criminele regelingen’’.
Uitsluitend gereguleerde crypto exchanges
Om dergelijke activiteiten te elimineren, zal het ministerie P2P transacties verbieden en inwoners alleen toestaan om crypto uit te wisselen via crypto exchanges die zijn geregistreerd bij het Belarus Hi-Tech Park (HTP). De regelgever zei het volgende:
‘’De MFA werkt aan wetgevende innovaties die crypto exchange-transacties tussen individuen verbieden. Voor transparantie en controle mogen burgers dergelijke financiële transacties alleen via de http-exchanges uitvoeren.’’
Als reactie op het nieuws hebben veel crypto liefhebbers hun vraagtekens gezet bij het vermogen van de regering om hun plannen daadwerkelijk tot realisatie te brengen. In China is het sinds 2021 bijvoorbeeld ook verboden om crypto transacties uit te voeren, maar dit heeft het gebruik van P2P transacties ook niet weten te elimineren.
De autoriteit merkte bovendien op dat het van plan is om een gelijkwaardige procedure te implementeren voor het wisselen van vreemde valuta waardoor het ‘’onmogelijk wordt om geld op te nemen dat is verkregen uit illegale activiteiten.’’
The post Analyse: Oost-Europees land wil crypto transacties verbieden
appeared first on Crypto-Insiders.