Wie gedacht had dat met een Democratische president van de Verenigde Staten (Joe Biden na de Republikeinse Donald Trump) er rust zou komen op geopolitiek vlak, is eraan voor zijn moeite. Dat is toch voor ondergetekende het geval, en dus alweer een illusie armer. Dat is dan ondertussen illusie nummer 937, of 938…? Just kidding – ik maak me geen enkele illusie meer over wat dan ook, en zeker niet over nationale (!) of internationale politiek. Niet toevallig vond dan ook net een gesprek plaats rond politiek en waarheid. Heel wat interessants is hierrond te vragen en beantwoorden, dunkt ons. Kun je altijd de waarheid vertellen, als politicus dan? Dit is zelfs een moeilijke voor elke niet-politicus, nietwaar. Want wat indien die ´waarheid´ een enorme paniek zou doen uitbreken onder de bevolking? Met geweldige commotie, verwarring, spanningen, geweld misschien ook en slachtoffers?
Wat is waar(heid)?
Ook nog: wat is ´de waarheid´, want is de werkelijkheid niet voor ieder van ons anders? Houden we niet allemaal vast aan ´onze´ waarheid? Hangt die niet helemaal of grotendeels af van wie je bent, van het standpunt dat je inneemt? Jouw visie op e.e.a. Jouw deels aangeboren, deels meegekregen met de opvoeding, unieke manier van kijken naar de wereld, wat zich daarin afspeelt, wie daarin zoal rondloopt? Ik kan wel honderd van dergelijke vragen bedenken, u vast ook. Met de juiste antwoorden ligt dat iets moeilijker… Benieuwd wat hier in De Nieuwe Wereld over gedebiteerd wordt:
Het is hommeles, weeral, om andere redenen ditmaal maar toch, tussen de VS en China. Misschien was onderstaande klacht, beschuldiging aan het adres van China er wel de start van, op 31 maart 2021:
Even overwoog de Biden administratie nog een streng protest tegen een aantal landen die een zogenaamde digitaks wilden handhaven tegen big tech, mastodonten van technologiebedrijven die in de praktijk eigenlijk zelden of nooit hun ´fair share´ aan belastingen betalen. Dat is eigen aan de meeste multinationals, en belastingontwijking is nog geen belastingontduiking. Het eerste is niet wettelijk strafbaar maar laakbaar en onethisch. Het tweede is wel onwettelijk en strafbaar. Het ziet er echter naar uit, en dit komt met een verklaring/oproep vanwege Justitieminister Janet Yellen, dat er een wereldwijde minimumbelasting gaat komen voor álle multinationals! Als dat geen schok op de beurzen geeft of zou moeten geven, dan weet ik het ook niet meer?
Maar we hadden het over politieke spanningen eigenlijk. Dan laat de EU ook van zich horen, niet alleen met sancties voor schendingen van mensenrechten door individuen. Maar er wordt ook overwogen om lánden te sanctioneren. En niet van de minste; ook nog eens enkele heel machtige naties:
´EU moves closer to sanctions for human rights violations in 6 countries´
´Russia, China, North Korea, Libya, Eritrea and Sudan would reportedly be hit.´ Australië bevindt zich ondertussen middenin de spanningen tussen China en de VS:
appeared first on Biflatie.