Een blockchain die nog niet zoveel op de voorgrond is geweest is Helium. Dit ecosysteem mikt op de Internet-of-Things-markt, maar zoals de meeste ecosystemen heeft het een Initial Coin Offering (ICO) gehad. Dat betekent over het algemeen dat er een aantal oprichters en andere ‘insiders’ zijn die een enorme hoeveelheid van deze coins hebben bemachtigd. Forbes merkt op dat de distributie van Helium wel érg scheef is.
Early adopters Helium verrijkten zichzelf
“Helium noemt zichzelf op zijn website een ‘people-powered network’, maar in plaats daarvan lijkt het vooral zijn oprichters te hebben verrijkt,” bekritiseert Forbes. De zakenkrant heeft 30 wallets geïdentificeerd die in verband staan met Helium-werknemers, hun vrienden en familie. Zij hebben binnen zes maanden meer dan een kwart van alle gedolven HNT-tokens bemachtigd.
Om precies te zijn gaat het om zo’n 3,5 miljoen HNT, op de piek eind 2021 was dit ongeveer 180 miljoen dollar waard. De eigenaren van deze dertig wallets hebben de tokens specifiek via mining bemachtigd, daar heb je een soort router-achtig apparaat voor nodig dat Helium heeft ontwikkeld.
Zoals gewoonlijk krijgen miners minder tokens zodra er meer miners zijn die concurreren voor dezelfde coins. Dit was bij HNT niet anders. In 2019 kon één node per maand nog gemiddeld 33.000 HNT verdienen, maar nu is dat nog maar 2 HNT per maand.
Daarnaast kregen de vroege investeerders ook zogenaamde Helium Security Tokens (HST), die op hun beurt ongeveer een derde van alle HNT-coins gereserveerd hielden voor HST-holders. Het klinkt dus niet als een erg decentrale distributie van de token die de waarde van het netwerk symboliseert.
Forbes identified 30 digital wallets that appear to be connected to Helium employees, their friends and family. Within six months, more than a quarter of all HNT had been mined by insiders — valued at roughly $250m when the price peaked. Read more: https://t.co/a6MBwwwsrb
— Wu Blockchain (@WuBlockchain) September 26, 2022
Nieuwe Facebook of scam?
Of Helium een enorm geval van Ponzifraude is of gewoon een project is dat geld nodig heeft om succesvol te worden is niet aan ons om te bepalen. Het mag gezegd worden dat er zat grote diensten zijn die gebruikers niet in staat stellen om überhaupt via het netwerk zelf geld te verdienen.
Vaak zijn dit soort ‘platformen’ uiteraard grote technologiebedrijven. Maar bijna alle techgiganten die we tegenwoordig in één adem kunnen noemen zijn begonnen als start-up, en vaak hebben die bedrijven gewoon durfkapitalisten aan boord gehad die een flink percentage van de aandelen bezaten. Wellicht zal de toekomst uitwijzen of Helium een scam is of gewoon een jong technologieplatform.
The post Analyse: Oprichters Helium-blockchain ‘verrijkten’ zichzelf vlak na lancering
appeared first on Crypto-Insiders.