Drie onderwerpen die op het eerste zicht weinig met elkaar te maken hebben – of net toch? Censuur gaat over wat (meestal u en ik als ´gewone burgers´ – ik schreef eerst per ongeluk gewonde burgers, maar had het evengoed kunnen laten staan…) niet mogen weten. Door één of andere partij. Zij het Youtube, Twitter of…ja, ook de overheid in al haar aspecten. Weten we bijvoorbeeld al precies hoe en waar Corona/COVID-19 ontstond? Censuur kan ook op een heel andere manier bestaan. Door een tevéél aan informatie in plaats te weinig. Begraaf de waarheid in een veelheid van tegengestelde berichtgeving, en geen DOGE, pardon: hond die er zijn weg nog in vindt. Het ergste soort van censuur is wel…zelfcensuur. Die vond bijvoorbeeld plaats in de nadagen van de Twin Towers aanval, anno 2001. Amerikaanse reporters vreesden voor hun baan wanneer ze niet 100 procent de kant van hun eigen land zouden kiezen. Twijfelen mocht niet, noch relativeren, nauwkeurig duiden.
Verder gaat een gesprek, dialoog, over zogenaamde ´gezondheidsapps´. Wat zijn me dat voor creaties? Ik persoonlijk wil helemaal niet door een ´app´ of door ´iets´ of iemand ´gevolgd´worden. Maar wat krijg ik regelmatig in mijn mailbox: de itinéraire, route die onze gezinswagen heeft afgelegd. Alle plaatsen die we bezocht hebben, samen of apart! Krijg ik zo, ongevraagd van Google, dat natuurlijk via de Android GPS mij volgt. Tjonge jonge, en zo kan ook mijn echtgenote precies bekijken waar ik wanneer geweest ben. Nu heb ik niets te verbergen, daarom niet, maar gelukkig dan, en het gaat om het principe, weet u wel?
De COVID-19 GOELAG is het Boek van de Maand van de Blue Tiger Studio. Dat kunt u daar ook zo u wilt bestellen. Zelf heb ik het nog niet gelezen. Nu weet ik heel veel van de oorspronkelijke Goelags, onder meer vanwege Aleksandr Solzjenitsyn, die zelf jaren in dit soort Russische kampen voor dissidenten zat, na Wereldoorlog Twee. Het betekende vaak dwangarbeid totterdood vanwege de onmenselijke werk- en levensomstandigheden. De auteur stierf in 2008 en kreeg voor zijn hele oeuvre ook de Nobelprijs voor Literatuur. De titel van dit boek refereert dan aan de isolatie waarin we allemaal – zelfs wereldwijd – in meer of mindere mate verkeerden, en nog. Ik kan er nog niet veel over zeggen, maar toch hoort men op te passen om woorden, benamingen, labels niet te pas en onpas te gebruiken. Wat we met z´n allen te verduren kregen, dat isolement, kan natuurlijk in niets vergeleken worden met genoemde Goelags. Want op die manier verwatert een term, een uitdrukking, een begrip. Maar het kan, los daarvan, want zo´n titel bekt natuurlijk wel, best wel een interessant boek zijn. Het oordeel daarover velt u misschien nog…?
appeared first on Biflatie.