Overheden zijn eigenlijk al sinds het bestaan niet bepaald gediend van crypto mixers. Tornado Cash is de mixer die verreweg de meeste aandacht krijgt, voor een deel doordat de Amerikaanse overheid deze dienst in 2022 aan banden legde. In april kwam daar een rechtszaak tegen de oprichters achteraan, maar de VS is niet van plan om mixers volledig te verbieden.

Tornado Cash niet populair bij overheden

Afgelopen maart werd bekend dat het Amerikaanse Ministerie van Justitie doorgaat met de rechtszaak tegen Tornado Cash-medeoprichter Roman Storm. Hij zou namelijk gewoon de wet hebben overtreden door criminelen indirect te helpen met witwassen door Tornado Cash te ontwikkelen. Dat ligt in lijn met de eis van het Nederlandse Openbaar Ministerie, die Storm’s collega Alexey Pertsev voor het gerecht heeft gesleept.

Het gevecht tegen Tornado Cash loopt dus al een tijd. Het heeft er zelfs toe geleid dat transacties van Ethereum (ETH) validators met Tornado Cash niet op de blockchain worden gezet. Dat is namelijk tegen de wet. Dit zorgde voor heftige discussies over censuur en centralisatie, die nog steeds gaande zijn in crypto-land.

Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin noemde deze centralisatie en censuur zelfs de grootste problemen van het netwerk. Om te voorkomen dat de overheid mixers volledig verbiedt, lopen er een aantal donatie-acties om het juridisch proces van de Tornado Cash-oprichters te bekostigen. Eerder deze week heeft Buterin een groot bedrag gedoneerd.

Overheid VS wil transparantie voor crypto mixers

Toch is de overheid niet van plan om mixers volledig te verbieden. CoinDesk houdt deze week zijn jaarlijkse Censensus-conferentie. FinCEN-ondersecretaris Brian Nelson was hier ook te gast. Hij verklaarde dat FinCEN (het Financial Crimes Enforcement Network) de diensten wil verplichten om alle transactie-informatie door te spelen aan de beleidsmaker.

“Het is een voorgestelde regel die transparantie moet bevorderen,” aldus Nelson.

Het zou van mixers feitelijk Virtual Asset Service Providers (VASP’s) maken. Hier vallen bijvoorbeeld reguliere crypto exchanges onder, en zij zijn al verplicht om transacties door te geven aan de overheid.

Volgens Nelson is er een verschil tussen het verdoezelen van transacties (voor illegale doeleinden) en het verbeteren van persoonlijke privacy. Toch zijn de meeste mixers volgens hem gemaakt om antiwitwasmaatregelen te omzeilen. Dat is iets waar criminelen zoals Noord-Koreaanse staatshackers de afgelopen jaren handig gebruik van hebben gemaakt.

Het bericht ‘Overheid VS is niet van plan om crypto mixers te verbieden’ verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!