De crash van FTX heeft een hoop onzekerheid veroorzaakt in de markt. Zo ging vorige week rond op sociale media dat wrapped ethereum-tokens niet veilig waren, maar nu blijkt dat dit niet meer is dan een grap. Helaas is hij bij veel mensen niet zo goed gevallen.
wETH-bankrun was een grap
De grap ging over wrapped ether (wETH), die niet meer hetzelfde waard zouden zijn als vroeger. Dat zou komen doordat Ethereum nu een Proof-of-Stake-netwerk (PoS) is, waardoor de uitgifte van ETH-tokens veel lager is dan voorheen. De wETH-coins zouden daardoor anders zijn dan de rest van de coins op het nieuwe netwerk. Dit zou leiden tot een ‘faillissement’ van wETH, waardoor de tokens hard in waarde zouden dalen ten opzichte van reguliere ETH-coins en een crypto-bank run veroorzaken.
Gelukkig is dit niets meer dan een grap, hoewel hij niet zo goed is gevallen in de gemeenschap. Ethereum-ontwikkelaar cygaar was één van de grappenmakers en verklaarde dat hij met tegenzin iedereen met wETH een bailout zou geven om de gemeenschap te redden van de ondergang. Direct daarna concludeerde hij dat het onzin was en dat hij gewoon wilde zien wie er zou reageren.
This is a shitpost.
— cygaar (@0xCygaar) November 26, 2022
Ethereum-educator sassal haalde dezelfde grap uit. De bangmakerij is dus nergens op gebaseerd en je zult volgens de onderzoekers altijd in staat zijn om je wETH te verkopen voor exact hetzelfde aan reguliere ETH.
Reading the replies I feel like I should clarify
This is a shitpost/meme – there is nothing wrong with WETH and you can always redeem 1 ETH for 1 WETH
Though if you don’t believe me I’ll buy all of your WETH right now for 0.3 ETH
Sell me all you want
Then go fuck off
— sassal.eth (@sassal0x) November 27, 2022
Solana: grap met kern van waarheid
Het mag benadrukt worden dat wrapped tokens precies het probleem waren bij Solana eerder deze maand. Sommige DeFi-platformen op Solana kregen het namelijk erg zwaar toen FTX instortte, doordat het aan FTX gelieerde Alameda Research een belangrijke market maker was voor deze platformen.
Nadat het transactievolume met 85% daalde kon je voor 1950 dollar BTC op deze Solana-platformen kopen, terwijl de bitcoin prijs toentertijd op 16.500 dollar stond. Uiteraard gaat het nu om ether en niet om bitcoin, maar het principe is ongeveer hetzelfde. Het zal er maar van afhangen van welk netwerk je gebruikmaakt, want dit is wél eerder gebeurd met wrapped bitcoin.
The post Analyse: Paniek! Wrapped ethereum in de problemen, of toch niet?
appeared first on Crypto-Insiders.