Een 51-jarige pastor uit Miami wordt beschuldigd van het misleiden van zijn gemeenteleden en anderen met een cryptovaluta-oplichting.

Volgens een persbericht van 8 januari van het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft een federale jury in de Eastern District of Washington Francier Obando Pinillo aangeklaagd voor 26 gevallen van fraude. Hij zou tussen november 2021 en oktober 2023 een cryptovaluta-schema hebben opgezet waarmee miljoenen dollars van investeerders werden afgetroggeld.

Het plan, genaamd “Solano Fi,” zou volgens Pinillo voortgekomen zijn uit een “droom.” Als pastor van de Spaanstalige kerk Ministerio Apostólico Profético Tiempos de Poder in Pasco, Washington, overtuigde hij zijn gemeenteleden en andere investeerders ervan dat Solano Fi een “veilige en gegarandeerde investering” was.

Hij beloofde een maandelijkse opbrengst van maar liefst 34,9%. Om zijn verhaal kracht bij te zetten, zette Pinillo een uitgebreide social media-campagne op, inclusief een Solano Fi Facebook-pagina en een Telegram-groep genaamd “Multimillionarios SolanoFi,” die meer dan 1.500 leden telde.

De schaduwzijde van Solano Fi

Volgens de aanklagers was het enige dat groeide in Solano Fi, Pinillo’s persoonlijke vermogen. In plaats van de fondsen van investeerders te gebruiken zoals beloofd, zou hij het geld hebben doorgesluisd naar rekeningen die hij en zijn medeplichtigen controleerden. Om meer mensen aan te trekken, bood hij bovendien 15% commissie aan voor doorverwijzingen, wat het schema een Ponzi-achtige structuur gaf. Nieuwe investeerders betaalden indirect de zogenaamde winsten van eerdere deelnemers.

Daarnaast konden investeerders via een online platform hun vermeende winst volgen. In werkelijkheid was deze applicatie ontworpen om frauduleuze saldi en nepwinsten te tonen, terwijl het onmogelijk was om daadwerkelijk geld op te nemen, aldus het Ministerie van Justitie.

Wanneer investeerders hun geld terugvroegen, gaf Pinillo vaak excuses zoals technische problemen of de slechte staat van de cryptomarkt. Soms weigerde hij zelfs geld terug te geven, tenzij het slachtoffer een nieuwe investeerder aandroeg om hun account “over te nemen.”

“Fraude met investeringen is niet nieuw, maar cryptovaluta-oplichting is een moderne manier waarop oplichters geld afhandig maken van eerlijke, hardwerkende mensen,” verklaarde U.S. Attorney Vanessa Waldref. De aanklachten tegen Pinillo kunnen leiden tot een maximale gevangenisstraf van 20 jaar.

De zaak wordt behandeld door assistent-officieren van justitie Dan Fruchter en Jeremy J. Kelley, met de FBI aan het hoofd van het onderzoek. Pinillo is inmiddels voorgeleid in de rechtbank in Richland, Washington, waar hij meer nodig zal hebben dan geloof om zijn juridische strijd te winnen.

Het artikel Pastor in Miami beschuldigd van cryptovaluta-oplichting verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!