Amerikaanse gebruikers van PayPal kunnen voortaan bij 29 miljoen aangesloten winkeliers met bitcoin betalen, zo liet PayPal via een persbericht weten. Gebruikers met bitcoin op hun PayPal-account kunnen tijdens het afrekenproces kiezen om vanuit hun tegoed in bitcoin te betalen, waarna de winkelier de betaling ontvangt in een reguliere valuta naar keuze.
PayPal liet dinsdag via een persbericht weten dat Amerikaanse gebruikers van de betaaldienst voortaan bij 29 miljoen aangesloten winkeliers kunnen betalen met bitcoin. Gebruikers die cryptovaluta zoals bitcoin op hun PayPal-account hebben staan kunnen tijdens het afrekenproces kiezen om daarmee af te rekenen.
“Dit is de eerste keer dat je naadloos cryptovaluta vanuit je PayPal wallet kan gebruiken op dezelfde manier als een credit- of debitcard.” – Dan Schulman, CEO van PayPal, Reuters
Op het moment van afrekenen wordt het bedrag in bitcoin tegen de actuele wisselkoers verkocht en ontvangt de winkelier de betaling in zijn of haar account in een reguliere valuta naar keuze. PayPal zegt voor bitcoinbetalingen geen extra transactiekosten in rekening te brengen.
Op dit moment is de dienstverlening alleen beschikbaar voor Amerikaanse gebruikers van de betaaldienst.
Gesloten systeem
Om via PayPal met bitcoin te betalen is een PayPal-account nodig. Sinds enkele maanden kunnen PayPal-gebruikers via het platform bitcoin kopen, bewaren of verkopen. Vanuit de tegoeden in hun accounts kunnen zij nu ook bij aangesloten winkeliers betalen.
Vooralsnog is het niet mogelijk om aan een winkelier die op PayPal aangesloten is te betalen vanuit een normale bitcoinwallet. Ook is het niet mogelijk om bitcoin vanuit een eigen bitcoinwallet op een PayPal-account te storten, noch om bitcoin van een PayPal-account naar een (eigen) bitcoinwallet op te nemen.
Het is dan ook een volledig gesloten en ‘custodial’ systeem, waarbij alleen PayPal een echte bitcoinwallet heeft en als centrale tussenpartij het beheer voert namens gebruikers. Gebruikers hebben zelf geen bitcoinwallet, geen bitcoinadressen en geen private keys.
Het Bitcoinnetwerk komt er dan ook nauwelijks bij te pas. Dat speelt voornamelijk een rol wanneer PayPal namens een gebruiker bitcoins koopt of verkoopt. Bitcoin via PayPal betekent dan ook vooral dat je blootstelling hebt aan de koers, maar niet aan het decentrale netwerk. Het gaat daarmee voorbij aan veel van de innovaties en voordelen van decentralisatie.
Gezien het verdienmodel van PayPal is dat misschien niet verwonderlijk, want PayPal behandelt iedere valuta op deze manier. Voor gebruikers levert het echter slechts beperkte voordelen op.
Bitcoin als betaalmiddel
De ondersteuning van bitcoinbetalingen door PayPal is waarschijnlijk goed voor de erkenning van bitcoin als valuta en betaalmiddel. Een veelgehoorde kritiek uit het verleden was immers dat bitcoin als betaalmiddel ongeschikt is omdat je het nauwelijks ergens kan besteden.
De grote vraag is wel of bitcoiners überhaupt bereid zijn hun kostbare satoshi’s uit te geven. Veel bitcoiners verwachten immers een hogere bitcoinprijs in de toekomst en als dat zo is kunnen uitgaven in het heden achteraf duur lijken. Veel signalen wijzen erop dat een groeiend aantal mensen hun bitcoin ‘HODLen’ voor de langere termijn.
PayPal CEO Dan Schulman denkt dat we op een keerpunt staan. “We denken dat het een overgangspunt is waarbij cryptovaluta’s verschuiven van een assetklasse die je voornamelijk koopt, vasthoudt of verkoopt naar legitieme financieringsbron voor transacties in de echte wereld bij miljoenen winkeliers”, vertelde hij tegen Reuters.
Dat klinkt veelbelovend, maar toch loopt het waarschijnlijk niet direct storm. PayPal biedt immers pas sinds oktober de mogelijkheid om bitcoin via het platform te kopen en alleen mensen die sindsdien bitcoin via PayPal hebben gekocht kunnen ermee in het gesloten systeem van de betaaldienst betalen. Vermoedelijk zijn dat vooral mensen met vrij recente investeringen.
Lees ook ons eerdere artikel over de ondersteuning van bitcoin door PayPal.
The post Analyse: PayPal ondersteunt bitcoin als betaalmiddel
appeared first on BitcoinNL.