De Phantom-wallet van Solana (SOL) is getroffen door wat op de X-app werd beschreven als een Distributed Denial of Service (DDoS) -aanval. Volgens de gedeelde update heeft het protocol verschillende pogingen ontdekt om zijn systemen te overbelasten. Als gevolg daarvan zijn sommige van de diensten van Phantom tijdelijk opgeschort totdat het beveiligingslek is verholpen. Er werd ook aangekondigd dat alle activa in de Phantom-wallet veilig zijn, dus gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken.
Verdere details over de DDoS-aanval moeten nog worden vrijgegeven. Opmerkelijk is dat de aanval slechts enkele maanden na de integratie van Bitcoin, Ordinals en BRC-20 tokens in de Phantom-wallet plaatsvond, waardoor het meer intense aandacht van hackers trok.
Gewoonlijk zijn dergelijke DDoS-aanvallen ontworpen om kwetsbaarheden in een systeem aan te vallen. Soms kan dit gebeuren door meer verkeer te sturen dan het netwerk aankan of door een applicatie te overspoelen met meer verzoeken dan het kan verwerken.
In het blockchain-ecosysteem is de belangrijkste vorm van DDoS-aanval transactieoverbelasting, wat uiteindelijk de beschikbaarheid van de originele gebruikers van een protocol in gevaar brengt. Na verloop van tijd heeft dit een ongewenst effect op het netwerk. Ook kunnen dergelijke DDoS-aanvallen worden uitgevoerd via smart contracts.
Het ultieme doel van de DDoS-aanval is om het systeem te overweldigen en fondsen weg te slepen als de kans zich voordoet. Naar aanleiding van deze aanval zal Phantom Wallet zijn gemeenschap bijwerken over wat er werkelijk is gebeurd.
Solana is al lange tijd het slachtoffer van aanvallen van kwaadwillende actoren die systemen willen exploiteren. Een paar jaar geleden waren er een handvol aanvallen op het Solana-ecosysteem en destijds gaf Slowmist, een blockchain-beveiligingsbedrijf, een waarschuwing aan de gebruikers van het protocol om op te letten voor kwaadaardige exploits.
Bij een van de aanvallen werd Solana’s Decentralized Finance (DeFi) token bridge Wormhole misbruikt door enkele oplichters die voor $320 miljoen aan Ethereum (ETH) stalen.
In januari 2022 waren er zelfs vermoedens van een DDoS-aanval op Solana, maar uiteindelijk werd de angst geïdentificeerd als enkele onopgeloste congestieproblemen. Later dat jaar was er een daadwerkelijke aanval op de Phantom-wallet, wat leidde tot het verlies van meer dan $6 miljoen met ongeveer 7000+ gecompromitteerde wallets.
Ondertussen zijn deze aanvallen niet uniek voor de Phantom-wallet of andere op Solana gebaseerde DApps, maar het is een uitdaging die het DeFi-ecosysteem voortdurend teistert. Vorig jaar werd het DeFi-project Onyx Protocol slachtoffer van aanvallers en verloor ETH ter waarde van $2,1 miljoen in een flash loan scam.
Een paar dagen geleden kreeg Manta Network te maken met een grote DDoS-aanval met meer dan 135 miljoen RPC-verzoeken, wat de veerkracht en beveiliging ervan te midden van groei heeft getest. Het is vermeldenswaardig dat de activiteiten van deze oplichters dagelijks groeien en steeds complexer worden om aan te pakken.
Het bericht Phantom Wallet van Solana getroffen door DDoS-aanval verscheen eerst op CryptoBenelux.