De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft samen met justitie- en politieleiders de krachten gebundeld om een groot maatschappelijk probleem aan te pakken: de enorme toename van cybercriminaliteit met Nederland als draaischijf. Hun gezamenlijke brandbrief aan het kabinet vormt een nieuw initiatief dat de dringende noodzaak aangeeft om digitale criminaliteit effectiever te bestrijden. Drie keer raden hoe ze dit willen doen: het opleggen van verboden.

Banner Default 5 (Laatste nieuws)

Nederland onbedoeld knooppunt voor cybercriminaliteit

De cijfers die de briefschrijvers presenteren zijn op z’n zwakst gezegd verontrustend: maar liefst 200 miljoen cyberincidenten vonden plaats via Nederlandse servers in 2024, en een schokkende 60 procent van het Europese kindermisbruikmateriaal werd gehost in Nederlandse datacenters. Amsterdam, met 71 procent van deze datacenters binnen haar grenzen, is hierdoor onbedoeld een hub geworden voor digitale misdaad.

Deze ontwikkeling vraagt natuurlijk wel om een goede aanpak vanuit de politiek. De brief, ondertekend door Halsema samen met hoofdofficier van justitie René de Beukelaar, politiechef Peter Holla en andere topfunctionarissen, laat wel zien dat de Amsterdamse burgemeester een echte eenheid wil vormen met justitie in de strijd tegen deze vorm van criminaliteit.

Technologische uitdagingen vereisen nieuwe oplossingen

Maar het probleem is complex: criminelen maken handig gebruik van zogenaamde ‘bulletproof hostingbedrijven’ en doorverkopers die weinig vragen stellen. En precies deze situatie creëert verschillende lagen van anonimiteit waardoor opsporingsdiensten nauwelijks effectief kunnen optreden.

Halsema en justitie stellen concrete oplossingen voor, waaronder een verplicht know-your-customer (kyc) beleid voor hostingbedrijven en een kritische blik op cryptobetalingen die anonimiteit faciliteren. Hun visie is helder: criminelen moeten uit de anonimiteit worden gehaald.

Didi Taihuttu, die we kennen als de man van de Bitcoin Family, was niet gediend van de berichtgeving van Femke en liet dit weten middels een post op X.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een veiligere digitale toekomst

En de vraag is nu of dit bericht ook groots wordt opgepakt door de buitenlandse media. In de crypto industrie maakten we onlangs nog een enorme hack mee van ruim $1,4 miljard bij de grote exchange Bybit. Het is in deze tijd waarin we steeds digitaler worden dus enorm belangrijk dat niet alleen individuen, maar ook grote entiteiten zoals overheden zich goed kunnen wapenen tegen deze cybercriminelen. De vraag is natuurlijk wel of dit probleem wordt opgelost door zaken te verbieden. Criminelen maakt het namelijk niet heel veel uit wat er wel of niet verboden is.  

Zoals je dus snapt is de uitdaging enorm. Maar door deze gezamenlijke inspanning kunnen we hopen op een veiligere digitale toekomst, waarin Nederland bekend staat om zijn innovatieve technologie én effectieve aanpak van cybercriminaliteit, in plaats van als een digitale vrijhaven voor kwaadwillenden.

The post Politiek wil cybercriminaliteit de kop indrukken met een verbod op crypto transacties  appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!