Ponzi oplichterijen of Ponzi schemes in het Engels, de voertaal in de wereld der beleggingen, zijn van alle tijden. Schitterende (ongeloofwaardige?) opbrengsten worden aan argeloze (hebzuchtige?) burgers voorgespiegeld. Terwijl nieuwe investeringsgelden alleen maar dienen om eerdere beleggers uit te betalen. Echte investeringen worden er niet of zelden mee verricht. Het hele zaakje loopt vlot tot…het stopt. Op een gegeven moment komt er geen nieuw geld meer binnen en de initators gaan met wat overblijft op de loop. Ze leven meestal een luxueus leventje zo lang het spelletje duurt. Al ontlopen sommigen ook wel hun gerechte straf niet. Het recuperen van ingelegde gelden is vaak een onmogelijke zaak, vermits het meeste is opgesoupeerd. De benaming van dit soort malafide praktijken is afgeleid van een Italiaanse immigrant in de VS: Charles Ponzi (1882-1949).  

De AFM, Autoriteit Financiële Markten waarschuwt in Nederland voor dit soort van oplichting, maar er blijven lieden op zoek naar een hoger rendement in vaak open vallen trappen:

´Hoe herken je dit soort fraude?

Hoog rendement tegen weinig risico
Een gegarandeerde belegging met een hoog rendement is vaak te mooi om waar te zijn.

De aangeboden belegging staat niet onder toezicht
Fraudes worden vaak opgezet in een beleggingsvorm die niet onder toezicht valt. Controleer altijd vooraf of een aanbieder onder toezicht staat van de AFM. Twijfel je? Neem dan altijd contact op met het Meldpunt Financiële Markten.

Stabiele uitkeringen
Beleggingen variëren meestal in rendement. Als een belegging een (hoog) stabiel rendement belooft voor een langere tijd, dan moet je argwanend zijn.

Verzoek om herinvestering
Vaak beloven fraudeurs je een nog hogere beloning als je je rendementen opnieuw investeert in plaats van deze op te nemen.

Professionele organisatie
De fraudeur maakt vaak gebruik van gelikte websites, met gekochte reclamefoto’s en wervende teksten. Het lijkt daardoor te gaan om een professionele organisatie.

Ingewikkelde strategieën
Vaak worden er beleggingen aangeboden met onbegrijpelijke strategieën. Vermijd daarom beleggingen die je niet snapt.´

In het internettijdperk en zeker de digitale wereld die we in gaan, zijn anonimiteit van aanbieders, en die ´ingewikkelde strategieën´ een bijkomend probleem. Het bestaan en de creatie van cryptocurrencies/blockchain-vehikels heeft ook voor booswichten een heel nieuwe wereld geopend. Tevens zijn almaar meer beleggers op zoek naar zo´n hoger rendement, nu sparen al lang niets meer opbrengt, soms zelfs integendeel:

Negative interest charged by #INGbank to my account #willbuymoreBTC pic.twitter.com/p9MjOn7vai

— Willem Middelkoop (@wmiddelkoop) August 3, 2021

No pain no gain

Des te hoger rendement op beleggingen je nastreeft, des te hoger wordt het risico dat je moet lopen. Daar valt niet aan te tornen. Weinig of niets is ´gegarandeerd´ in het leven (behalve sterven en belastingen betalen – death & taxes); en zeker niet in de beleggingswereld. Dus aanbiedingen die rendementen beloven die ver buiten de norm liggen, moeten al een rood lampje bij je doen branden. Oplichting is misbruik van vertrouwen, en een zeker deel van het (beleggende) publiek geeft dit nog steeds al te vlug. Hebzucht wint ´t nog altijd vaak van angst. Ponzi zou uiteindelijk voor zijn financiële misdrijven 14 jaar in een gevangenis doorbrengen, en in Brazilië in armoede overlijden. Zo zie je maar dat misdaad niet loont (?!)

………

Al is wat misschien wel de grootste oplichting aller tijden genoemd kan worden, een zogenaamd perfect legale:

The Great Fiat Ponzi Scheme

Sound ON
Please retweet and like 🚀🚀🚀
Credit: @MemeSgtSpliff pic.twitter.com/V2zDifN3AB

— Wall Street Silver (@WallStreetSilv) August 2, 2021

The post Analyse: Ponzi oplichterij: hoe te herkennen en wat is de allergrootste?
appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!