Populaire used cases en projecten.

Rond 2019 lijkt het ons een goed moment om terug te blikken op de ontwikkelingen van het voorgaande jaar. In 2018 hebben we de lancering van EOS en Tron gezien , die hebben bijgedragen aan het bestaande ecosysteem van platforms, waaronder Ethereum , Lisk en Cardano .

Er is veel discussie over de verschillende voordelen van deze gedistribueerde applicatieplatforms, waaronder beveiliging en schaalbaarheid. Het is ook interessant om het gebruik van deze platforms te beschouwen als een basis voor gedistribueerde applicatie-ontwikkeling.

Hier kijken we tot nu toe naar de populairste gedistribueerde toepassingsgebruiksgevallen. We hebben zowel het gebruikersvolume als een aantal gevallen van elk gebruik van de grote platforms beoordeeld, zoals te zien op sites als Dapp Radar en State of the DApps . Omdat de cijfers en beoordelingen vaak niet overeenkomen op verschillende sites, is dit een hoger niveau dan een wetenschappelijk overzicht.

Gedistribueerde toepassing use cases

1. Gamen en gokken

Gaming en gokken zijn verreweg een van de populairste gedistribueerde toepassingen voor applicaties en het is een brede categorie. Het omvat applicaties als pure games, waarvan vele profiteren van blockchain’s mogelijkheid om digitale assets veilig op te slaan in de vorm van collectibles. Cryptokitties was de eerste die de ERC-721 niet-vervangbare tokens van Ethereum gebruikte. Echter, blockchain collectible gaming omvat nu ook EOS Knights en Etheremon.

Gokspellen zijn ook populair. Dice-spellen zoals dice2win en Endless Dice worden vaak als de meest gebruikte spellen gebruikt.

Naast pure gedistribueerde applicatiespellen beginnen er ook enkele spelplatforms de toptabellen in te gaan. FunFair is er een, een online casino-platform waarmee iedereen zich als een spelaanbieder kan instellen door FUN-tokens uit te zetten. Decentraland is een ander, een gedecentraliseerd virtual reality-universum waar u land kunt kopen en uw eigen bedrijven kunt bouwen die worden aangedreven door het MANA-token van het systeem.

2. Gedecentraliseerde uitwisselingen

Gedecentraliseerde uitwisselingen worden steeds populairder. Deze stijging is niet in de laatste plaats te wijten aan de aanhoudende beveiligingsproblemen met gecentraliseerde uitwisselingen en hun kwetsbaarheid voor hackers. De Coincheck-overval is een van de grootste ooit, en het gebeurde dit jaar. Het is dus niet verwonderlijk dat de gemeenschap zich wendt tot gedecentraliseerde, niet-vrijheidsbenemende uitwisselingen als een veiliger alternatief. 

IDEX is tot nu toe een van de meest gebruikte gedecentraliseerde centrales en ondersteunt meer dan 200 ERC-20-tokens. ForkDelta (oorspronkelijk EtherDelta) is een andere die hoog op de ranglijst staat. Hoewel het niet technisch gezien een gedecentraliseerde uitwisseling is, maar een conversieprotocol, is Bancor ook vaak te vinden in de top gedistribueerde applicatielijsten.

3. Financiën

Hoewel uitwisselingen hun eigen gedistribueerde applicatiecategorie verdienen, zijn er binnen het bredere financiële gebied veel meer populaire use-cases te vinden. Stablecoin MakerDAO behoort tot de meest vooraanstaande financieringsapplicaties. Misschien is het niet verrassend dat stablecoins zo populair worden, gezien de voortdurende bearmarkt. 

Het gedecentraliseerde peer-to-peer leenplatform Ethlend is een andere consistent populaire financieringsaanvraag, misschien als gevolg van de onwil van crypto-beleggers om hun posities te verkopen terwijl de markt nog steeds laag is.

4. Hulpprogramma’s

Een andere brede categorie, maar een die een aantal echt innovatieve toepassingen voor gedistribueerde applicaties heeft die de kern raken van wat blockchain kan doen. Hulpprogramma’s omvatten decentralisatie van computerbronnen, dus hier zien we projecten zoals Golem . Het op Ethereum gebaseerde platform heeft tot doel een gedecentraliseerde supercomputer te maken die AI-algoritmen en grafische weergaveprocessen kan aansturen. Op dezelfde manier is gedecentraliseerde cloudopslagprovider, Storj , nu ook aangedreven door Ethereum.

Een andere gedistribueerde applicatie van het gebruikstype is Origin Protocol. Met dit project, dat is gericht op de deeleconomie, kunnen ontwikkelaars hun eigen marktplaatsen opzetten voor het delen van bronnen, zoals auto’s, accommodatie of arbeid.

5. Voorspellingen

Wellicht ook gekoppeld aan de markt, vormen de voorspellingsaanvragen de laatste categorie op onze lijst. Het lijkt erop dat crypto-enthousiastelingen graag naar de toekomst willen kijken, vooruitblikkend naar de tijd wanneer Lambo memes weer wat context zullen hebben.

Ethereum-toepassingen maken opnieuw de topspots. Gnosis en Augur zijn de twee populairste voorspellingsplatforms in de ranglijst. Beide gebruiken vergelijkbare mechanismen van crowdsourcingwijsheid over toekomstige gebeurtenissen.

inzichten

We hebben hier bewust geen harde nummers vermeld. Ten eerste zijn er, zoals reeds vermeld, verschillende ranglijstsites en weinig consistentie in gebruikers- of volumeaantallen ertussen. Althans voor een deel kan dit zijn omdat ze niet allemaal dezelfde doppen aanbieden.

Dapp Radar laat bijvoorbeeld zien dat er meer dan 1500 dapps worden vermeld, met 91k dagelijkse gebruikers.

State of the Dapps geeft een overzicht van bijna 2400 dapps, maar met slechts ongeveer 60k gebruikers. 

State of the Dapps-statistieken

Wat opvalt aan deze lijst, is dat zoveel van de gedistribueerde toepassingsvoorbeelden die we uit de toplijsten hebben gehaald, op Ethereum zijn gebaseerd. We kunnen alleen maar aannemen dat dit komt omdat Ethereum al sinds 2014 bestaat, terwijl platforms zoals EOS veel nieuwer zijn. Dit heeft ontwikkelaars van gedistribueerde applicaties meer tijd gegeven om hun product te maken en te verfijnen. Ze hebben ook meer tijd gehad voor marketinginspanningen en het opbouwen van gebruikersgemeenschappen.

In de loop van de tijd zullen ontwikkelaars waarschijnlijk de platforms gaan gebruiken die de uitdagingen van Ethereum overwinnen, zoals schaalbaarheid. Als dat gebeurt, zullen doppen van andere platformen in populariteit toenemen.

 

 

Bron: Coincentral