President Nayib Bukele van El Salvador, die de wet ondertekende om Bitcoin (BTC) te legaliseren als wettig betaalmiddel, heeft gemengde gevoelens over de uitkomsten van dit monetaire experiment. Ondanks dat veel Salvadoranen Bitcoin gebruiken en de meerderheid van de grote bedrijven in het land de cryptocurrency accepteert, heeft het niet de wijdverbreide acceptatie bereikt die Bukele had gehoopt.
In een interview met TIME Magazine gaf hij aan dat de invoering van Bitcoin vrijwillig is geweest en dat degenen die ervoor kozen om het te gebruiken, hebben geprofiteerd van de waardestijging van Bitcoin.
Wettelijke en economische implicaties
De zogenaamde Bitcoin-wet, aangenomen op 7 september 2021 tijdens de piek van de laatste bullmarkt, maakte van El Salvador het eerste land dat Bitcoin adopteerde als alternatieve wettige munteenheid in een poging om de economie te digitaliseren en de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen.
Bij de lancering besteedde de regering $75 miljoen om ongeveer $30 in Bitcoin te verdelen aan mensen die zich registreerden voor de door de staat gesteunde Chivo-wallet. Bovendien heeft het land Bitcoin toegevoegd als een langetermijnbelegging van de schatkist en plannen gemaakt om een door een vulkaan aangedreven nationale Bitcoin-mijn te bouwen.
Impact op het imago en investeringen
Hoewel de binnenlandse acceptatie beperkt was, verbeterde Bitcoin het “merk” van El Salvador, trok het buitenlandse investeringen aan en leidde het tot een toename van het toerisme. Verschillende Bitcoin-bedrijven hebben kantoren of hoofdkantoren in het land.
Bukele benadrukt dat, ondanks dat hij het geen doorslaand succes zou noemen, de positieve uitkomsten de negatieve overtreffen en de aangehaalde problemen relatief klein zijn.
Toekomstperspectieven en internationale kritiek
Bukele heeft opgemerkt dat degenen die in Bitcoin hebben gespaard waarschijnlijk fatsoenlijke rendementen hebben gezien nu de prijs van Bitcoin weer in de buurt van de recordhoogtes is. Internationaal heeft Bukele’s plan echter scepsis gewekt bij zowel nationale als internationale critici.
Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde de kredietwaardering van het land, daarbij verwijzend naar Bukele’s fiscale beleid. Toch merkte Bukele op dat het Internationaal Monetair Fonds zijn kritische houding heeft verzacht en de verwachte risico’s “niet zijn gematerialiseerd”.
Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.
The post President Bukele reflecteert op Bitcoin adoptie: Niet het gehoopte succes appeared first on Coinliners.nl.