Michael Eisink is al 20 jaar psycholoog en coach. In 2017 ontdekte hij de wondere wereld van crypto en sindsdien is hij besmet met de cryptokoorts. In zijn columns bekijkt hij crypto door het oog van een psycholoog.


Zoals bij veel andere onderwerpen hebben we ook in de cryptospace vaak te maken met vooroordelen ofwel stereotypes. Crypto-voorstanders worden nogal eens gezien als een soort nerderige hippies die anarchistische trekjes hebben en puberend aanschoppen tegen de gevestigde orde. Ook zou bitcoin (BTC) een bubbel zijn die ooit zal knappen en waar je beter ver weg van kan blijven, zoals Peter Schiff al jaren predikt. Waarom bestaan vooroordelen en wat betekent dit voor de crypto-wereld?

Stereotypes zijn efficiënt, maar kloppen niet altijd

Om te beginnen wil ik je als voorbeeld laten merken hoe een vooroordeel voelt. Hiermee laten we zien hoe hardnekkig en overtuigend dit voor de meesten zal zijn:

Een vader en zoon stappen in de auto en gaan naar de voetbalwedstrijd Ajax-FC Twente. Helaas zullen zij het stadion niet bereiken. De auto wordt aangereden door een grote vrachtwagen met als gevolg dat de zoon gewond raakt. De ambulance brengt de gewonde zoon met de vader als bijrijder naar de spoedeisende hulp waar de trauma-chirurg klaarstaat om eerste hulp te verlenen. Wanneer de chirurg ziet wie er op de brancard ligt, zegt de chirurg: “Oh nee, dat is mijn zoon!”

De kans is heel groot dat je van dit voorbeeld in de war raakt en je in eerste instantie aangeeft dat dit onmogelijk is. Je gaat op zoek naar mogelijke verklaringen maar pas wanneer je het juiste antwoord van ons krijgt, zul je je beseffen hoezeer je in het vooroordeel verstrikt bent geraakt. Lees door om te lezen hoe het in elkaar steekt!

Een stereotype is handig omdat je geautomatiseerd, zonder gebruik te maken van al teveel denkkracht, een redelijke accuraat beeld kan vormen van een persoon of onderwerp. Het is echter een quick and dirty manier van denken en klopt niet altijd. Dat laatste beseffen we ons helaas niet altijd even goed.

“Bitcoin is voor criminelen”

In het geval van crypto is er een hardnekkig stereotype ontstaan dat bijvoorbeeld bitcoin vooral gebruikt wordt door criminelen, om geld wit te wassen of drugs en geweren te kopen. Dit beeld is zeer hardnekkig ook al is al vaak aangetoond dat tegenwoordig slechts circa 1% van de bitcoin-transacties een malafide component in zich heeft. Dit komt beleidsmakers waarschijnlijk goed uit. Het geeft een prima argument om bitcoin zwart te maken (bitcoin wordt meestal gezien als gevaar in tegenstelling tot een kans) en voedt daardoor weer het stereotype van de gemiddelde medemens waardoor dit minder snel aan kracht verliest. Beleidsmakers houden graag vast aan de “zekerheid” die zij koppelen aan het huidige fiat-geldsysteem.

Een fiat geldsysteem (fiat is latijn en betekent “laat het zo zijn”) als ons huidige systeem blijft werkbaar zolang er vertrouwen in bestaat (een fiat systeem is fiduciair afgeleid van fiducie = vertrouwen). Het vertrouwen in ons huidige geldsysteem is dusdanig groot dat men zich bijna niet kan voorstellen dat er ooit een beter systeem kan bestaan. Het is zo out-of-the-box dat het ondenkbaar is. Dit werkt als het bovenstaande raadsel; je kan er bijna niet bij omdat het zo anders is dan je verwacht. Als we je nu eens vertellen dat de chirurg een vrouw is, is de kans zeer groot dat het kwartje valt en het achteraf ineens erg logisch is. Dit bewijst de kracht van een stereotype en laat zien dat het onmogelijke wellicht wél mogelijk is.

Crypto zal zich vestigen in financiële wereld

Crypto zal zich mogelijk vestigen in de financiële wereld en zal over tien jaar niet meer weggedacht kunnen worden uit de zakelijke dienstverleningswereld. Een notaris zal niet geloven dat een deel van zijn (of haar!) functies wordt overgenomen door smart contracts ook al is de kans groot dat dit toch echt gaat gebeuren. Bitcoin zal net als edelmetalen mogelijk een belangrijk fundament onder het fiat-geld zijn geworden en daarbij (doordat het aantal bitcoin werkelijk beperkt is tot 21 miljoen) zal het systeem deflatoir zijn en alleen meer in waarde toenemen.

Kortom, ben je bereid om out-of-the-box te denken, je stereotypes te verlaten en te investeren in bitcoin en andere cryptovaluta? Kun je je voorstellen dat dit een potentieel zeer goede beleggingsstrategie kan zijn? Blijf uit die box en blijf je omgeving “orange-pillen”. Het is in hun eigen voordeel! Toch?

The post Analyse: Psycholoog ontrafelt: Kloppen XRP en bitcoin vooroordelen en stereotypes?
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!