De Raad van de Europese Unie (EU) heeft woensdag twee voorstellen ingediend om de bescherming van beleggers te bevorderen en de risico’s van cyberdreigingen te beperken. De voorstellen, MiCA en DORA, zijn in afwachting van parlementaire en Raadsonderhandelingen.
MiCA en DORA voorstellen
De twee voorstellen maken deel uit van het pakket digitale financiën en hebben tot doel consumenten te beschermen en het risico van cyberdreigingen te beperken. Het gaat om de verordening betreffende markten voor crypto-activa (MiCA) en de wet inzake digitale operationele veerkracht (DORA).
Met name de MiCA stelt een kader vast voor de uitgifte van en diensten met betrekking tot overdraagbare digitale activa. Het voorstel dringt in de eerste plaats aan op transparantie in de activiteiten van ondernemingen. Deze moeten worden gecommuniceerd via hun whitepapers en aanvullende prospectussen.
Bovendien moeten dergelijke ondernemingen ervoor zorgen dat hun marketingstrategieën “eerlijk” zijn en “duidelijk herkenbaar” zijn als advertenties.
Het MiCA voorstel is niet van toepassing op digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) of andere tokens die door overheidsinstanties zijn uitgegeven. Ook Non-Fungibele tokens (NFT’s), tokens die functioneren als spaarpunten of tokens die fysieke activa of diensten vertegenwoordigen, zijn uitgezonderd.
Het tweede voorstel, DORA, schetst een structuur voor risicobeheer in informatie- en communicatietechnologie (ICT). Het schrijft met name voor dat alle ICT-systemen moeten worden getest om risico’s op cybercriminaliteit af te wenden. Het creëert ook uniformiteit voor het melden van incidenten die de cyberveiligheid bedreigen.
Bovendien krijgen Europese toezichthouders met dit voorstel het mandaat om toezicht te houden op de derde ICT-dienstverleners van een bedrijf. De Raad ziet DORA als een manier voor bedrijven om zich te verdedigen tegen ICT-gerelateerde verstoringen en bedreigingen.
Momenteel wachten de MiCA en DORA voorstellen op onderhandelingen tussen de Raad en het Parlement. Zodra de twee autoriteiten een voorlopig akkoord hebben bereikt, zullen beide de in de MiCA en DORA voorstellen genoemde verordeningen aannemen. Waarna ze in alle lidstaten zullen worden toegepast.
Het artikel Raad van de Europese Unie komt MiCA en DORA voorstellen voor meer duidelijkheid in regelgeving voor de crypto industrie verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.