Het crypto-privacyprotocol Railgun, geliefd bij Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin, ontkent met klem de beschuldigingen dat Noord-Korea van hun diensten profiteert.
Ondanks deze controverse nadert het totale transactievolume van Railgun de $1 miljard, gedreven door toenemende gebruikersadoptie en natuurlijk de steun van Vitalik Buterin.
Railgun ontkent witwassen
Het crypto-privacyprotocol Railgun ontkent met klem dat het door Noord-Korea en andere door de Verenigde Staten gesanctioneerde entiteiten wordt gebruikt om cryptocurrency te witwassen. Volgens Railgun is dit onmogelijk dankzij hun zero-knowledge technologie en zijn de beschuldigingen “onbewezen”.
Deze verklaring komt op het moment dat het totale transactievolume van Railgun bijna de grens van $1 miljard bereikt. Dit is mede te danken aan een recent bericht van Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin, waarin hij het privacyprotocol prijst en verdedigt.
Privacyprotocol of witwasmachine?
Railgun, opgericht in januari 2021, gebruikt zero-knowledge (ZK) cryptografie om wallet-tegoeden, transactiegeschiedenissen en details te verbergen. Dit stelt gebruikers in staat om gedecentraliseerde applicaties (DApps) op Ethereum of andere ondersteunde blockchains te gebruiken, terwijl hun privacy gewaarborgd blijft.
Blockchain beveiligingsbedrijf Elliptic noemde Railgun ooit een “primair alternatief voor Tornado Cash” nadat de Amerikaanse overheid sancties oplegde aan deze crypto-mixer.
In januari 2023 verklaarde de FBI dat Noord-Koreaanse cyberaanvallers Railgun gebruikten om meer dan $60 miljoen aan Ether wit te wassen, afkomstig van de Harmony Bridge-hack in 2022.
In een reactie op crypto-journalist Colin Wu op platform X, ontkent Railgun dat de Lazarus Group het privacyprotocol heeft gebruikt en noemt het “valse berichtgeving”.
“Ten eerste wordt deze groep geblokkeerd door het ‘Private Proofs of Innocence’-systeem, dat al meer dan een jaar live is”, schreef Railgun op platform X.
“Ten tweede was het sowieso al een onjuiste en valse beschuldiging”, voegde ze toe.
Railgun scoort met privacy
Private Proofs of Innocence, ofwel Private POI, werd in januari 2023 gelanceerd door onderzoekers en ontwikkelaars van Railgun. Het gebruikt cryptografische verificatie om ervoor te zorgen dat tegoeden die het Railgun smart contract binnenkomen, niet afkomstig zijn van een bekende lijst met ongewenste transacties of actoren. Gebruikers moeten hiervoor een ZK-proof creëren die aantoont dat hun tegoeden niet op een vooraf ingestelde lijst van transacties en wallets staan.
Buterin verdedigde Railgun ook al door te stellen dat “privacy normaal is” en dat het privacy pools protocol het “veel moeilijker maakt voor kwaadwillige actoren om zich bij de pool aan te sluiten”.
Volgens gegevens van Dune Analytics bereikte Railgun een totaal transactievolume van $962,8 miljoen, terwijl de totale waarde vastgehouden op Ethereum (waar het grootste deel van de activiteit van het protocol plaatsvindt) ook boven de $25 miljoen uitkwam.
De eigen token van Railgun (RAIL) steeg op 15 april nadat gemeld werd dat Buterin eerder die dag 100 ETH ter waarde van $325.000 naar Railgun had gestuurd.
De token handelt nu voor $1,16 en is met 73% gestegen in de afgelopen zeven dagen.
Het bericht Railgun ontkent gebruik door Noord-Korea, terwijl transactievolume richting $1 miljard stijgt verscheen eerst op Newsbit.