Nu zijn de rollen weer iets omgedraaid, en dat heeft er onder andere mee te maken dat de Amerikaanse centrale bank plotseling speculeert over renteverlagingen die dichterbij kunnen zijn dan we dachten.
Renteverlaging in juni? Aandelen schieten omhoog
Richting het einde van de handel op donderdag begonnen de aandelenmarkten omhoog te schieten, omdat Cleveland Fed president Beth Hammack aan CNBC vertelde dat de Amerikaanse centrale bank in juni al zijn eerste renteverlaging zou kunnen doorvoeren.
Een vereiste daarvoor is dat het duidelijk is in welke richting de economie zich beweegt. Christopher Waller, gouverneur van de Amerikaanse centrale bank, zei precies hetzelfde. Hij gaf aan renteverlagingen te steunen als duidelijk is dat de importheffingen van Donald Trump voor een hogere werkloosheid zorgen.
Over het algemeen is de boodschap echter dat de Amerikaanse centrale bank de rentes stabiel zal houden, totdat ze de volledige consequenties van de handelsoorlog van Trump kunnen overzien.
De volgende maanden zouden daarmee moeten helpen. Terwijl het aan de andere kant gewoonweg lastig is om de consequenties op economisch gebied, van praktisch iedere ontwikkeling, te begrijpen en overzien voordat er sprake is van een onomkeerbare situatie.
Daarom zie je dat centrale banken over het algemeen te laat zijn, en pas ingrijpen als er al sprake is van een recessie of hoge inflatie.
Tijd voor risicobeleggingen?
Tot op heden was 2025 onbetwistbaar het jaar van goud. Tot nu toe wist het edelmetaal een rendement van 26,71% te boeken dit jaar. Goud zag uiteraard die stijgingen, omdat het de reputatie heeft een veilige haven te zijn in tijden van economische onrust. De afgelopen weken zijn beleggers massaal op het edelmetaal gesprongen.
Nu zien we de goudkoers echter een paar dagen haperen, terwijl bitcoin en de aandelenmarkten plotseling beginnen te stijgen. Bitcoin wist de meest overtuigende stijgingen te boeken de afgelopen dagen, maar ook bij de Nasdaq 100 (Amerikaanse techbeurs) en de S&P 500 zien we voorzichtige tekenen van herstel.
In de onderstaande grafiek zien we de Nasdaq 100 weer in zijn wolk van exponentiële bewegende gemiddelden duiken (EMAs). Het 21-daagse EMA is inmiddels overwonnen, en nu moet de koers boven de 19.977 springen om ze allemaal te verslaan en de kans significant te vergroten dat de bodem gezien is en beleggers weer omhoog mogen kijken.