Richmond Federal Reserve voorzitter Tom Barkin maakt zich op basis van de relatief sterke arbeidsmarkt in de Verenigde Staten weinig zorgen om een recessie. “Een maand of twee geleden was de discussie of we in een recessie zaten of niet. Vandaag is dat niet meer het geval, want de arbeidsmarkt is nog altijd krap”, aldus Barkin tegenover Yahoo Finance.
Geen banentekort in de Verenigde Staten
Op dinsdag 30 augustus publiceerde de Bureau of Labor Statistics dat Amerikaanse werkgevers op dit moment met 11,2 miljoen openstaande posities kampen. Dat is een getal dat vooral in het voordeel van werkzoekenden spreekt. Dusdanig, dat het mensen zelfs de mogelijkheid geeft om over te stappen op betere banen. Volgens Barkin is dat allerminst een signaal dat de Amerikaanse economie het op dit moment zwaar heeft.
Technisch gezien zit de Amerikaanse economie in een recessie, vanwege twee achtereenvolgende kwartalen van negatieve groei van het bruto binnenlands product (BBP). De economie is echter meer dan alleen het bruto binnenlands product. In de meeste gevallen gaat een recessie namelijk gepaard met de ineenstorting van de banenmarkt, wat op dit moment duidelijk niet het geval is. Barkin vindt daarom dat het te vroeg is om te spreken van een recessie.
Sterke banenmarkt niet goed voor inflatie
Voor de Federal Reserve is de sterke banenmarkt niet per se goed nieuws als het gaat over hun doelstelling om de inflatie onder controle te krijgen. Een sterke banenmarkt betekent namelijk dat het volk nog altijd genoeg ruimte heeft om te consumeren. Die consumptie geeft op zijn beurt extra druk op de inflatie, waar de Federal Reserve momenteel zo hard mee in gevecht is.
Aan de andere kant geeft de sterke banenmarkt de Federal Reserve wel weer de ruimte om de rente verder te verhogen. In essentie zijn de centrale bankiers van de Federal Reserve continu met een grote balanceeract bezig. Aan de ene kant hebben ze de doelstelling om de Verenigde Staten te voorzien van stabiele prijzen en aan de andere kant moet de economie overeind blijven.
Effect van hogere rente kost tijd
Barkin ziet dat het nieuwe beleid van de Federal Reserve effect sorteert. “We zien de impact”, aldus Barkin, die daarmee wijst op de hogere hypotheekrente en daardoor lagere activiteit op de huizenmarkt. Officials van de Federal Reserve hebben ook al gewaarschuwd dat het tijd kost voordat de renteverhogingen zich laten zien in de economische data. Het is niet zo dat ze de rente vandaag kunnen verhogen en dat daarmee morgen het inflatie-probleem opgelost is.
Volgens Barkin komt het moment steeds dichterbij dat de renteverhogingen hun impact op de economie laten zien. “Vergeet niet dat we pas zes maanden geleden zijn begonnen met het verhogen van de rente, nu breekt het moment aan dat we dat terugzien in de rest van de economie”, aldus de voorzitter van de Richmond Federal Reserve.
Wat betekent dit voor bitcoin?
Enige tijd geleden spraken veel analisten over een aanstormende recessie in de Verenigde Staten als gevolg van de renteverhogingen. De hoop van vele bitcoin bulls was dat de Federal Reserve, om een recessie te voorkomen, snel op de renteverhogingen terug moest komen. Het zijn in 2022 vooral de renteverhogingen geweest die de markt hard geraakt hebben.
Nu lijkt het er echter op dat we het in ieder geval met de relatief hoge rente moeten doen, totdat de Amerikaanse inflatie terug zakt naar die 2 procent. Daarom zijn alle ogen nu gericht op de volgende inflatieprint voor de Verenigde Staten, die voor 13 september op het programma staat. Daarna heeft de Federal Reserve op 20 en 21 september weer een FOMC-vergadering op de planning staan om de nieuwe rentestand te bepalen.
The post Richmond’s Federal Reserve voorzitter Tom Barkin maakt zich geen zorgen over recessie appeared first on BTC Direct | Nieuws.