Al bijna twee jaar zijn Ripple (XRP) en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) verwikkeld in een beruchte rechtszaak. De SEC claimt dat Ripple zonder licenties XRP tokens als security, ofwel effect, heeft verkocht. Ripple ontkent dit stellig. Een advocaat van Ripple, Stuart Alderoty, heeft heftige kritiek op de houding van de SEC in de zaak.
SEC-voorzitter krijgt er van langs
In een interview met POLITICO gaf Alderoty vooral de voorzitter van de SEC, Gary Gensler, er even flink van langs. Volgens de Ripple-advocaat is de houding van de SEC jegens Ripple onbegrijpelijk en treedt de SEC in de rechtszaak ver buiten hun eigen jurisdictie.
Alderoty gaat in op het punt dat Gensler zou stellen dat alle cryptocurrencies behalve bitcoin (BTC) als security gezien moeten worden. Dat zou tevens betekenen dat alle cryptocurrencies onder de regelgevende jurisdictie van de SEC komen te staan. Alderoty stelt echter dat deze claim totale waanzin is.
“Nou, ik kan me niet herinneren dat iemand een verkiezing hield voor de politieagent voor crypto. Ik kan me niet herinneren dat het Congres Gary Gensler benoemde als de agent voor crypto.” Alderoty zei, “Je kan jezelf niet aanwijzen als de agent voor crypto.”
De Ripple-advocaat bekritiseert Gensler natuurlijk om zijn actieve rol in het willen reguleren van de crypto markt. Zoals Alderoty correct stelt, is dat helemaal niet de taak van de SEC-voorzitter, maar van Amerikaanse wetgevers die eerst de SEC het mandaat tot regulatie moeten geven.
Regulatie verloopt moeizaam
Alderoty merkt bovendien op dat de Verenigde Staten voorrang geeft aan politiek en macht boven het opstellen van duidelijke regelgevende kaders binnen de SEC.. Dit is volgens Alderoty nadelig geweest voor veel grote en kleine bedrijven in het land.
“Wat we hier in de VS doen, ik denk vooral via de SEC als instelling, is dat we politiek en macht boven gezond beleid verheffen. Als je dit doet, benadeel je niet alleen innovatie, vernieuwers en ondernemers zoals Ripple, je benadeelt ook de retail houders van deze activa omdat één op de vijf Amerikanen crypto’s bezit of ermee te maken heeft gehad,” zei Alderoty.
Onlangs was in het Ripple nieuws te lezen dat beide partijen in de rechtszaak een summary judgment motie hadden ingediend, wat betekent dat ze allebei een spoedig einde van de rechtszaak willen zien. Is er dan eindelijk licht aan het einde van de tunnel?
The post Analyse: Ripple-advocaat vliegt SEC-voorzitter in de haren
appeared first on Crypto-Insiders.