De rechtszaak tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en Ripple is al meer dan twee jaar een enorm blok aan het been van Ripple. Ondanks dat het bedrijf zelf vindt dat het zich de afgelopen jaren voorbeeldig heeft gedragen is er nog steeds geen uitslag. Ripple-CEO Brad Garlinghouse klaagt dan ook over waarom het zo lang duurt. Tegelijkertijd prijst hij andere regelgevers wereldwijd om hun vooruitstrevende beleid.
Crypto beleid van SEC nog steeds onduidelijk
De SEC wordt geregeld verweten dat het een beleid hanteert dat niet eenduidig is voor ieder crypto-bedrijf, en dus bepaalde bedrijven en netwerken voortrekt. Zo is het niet duidelijk of ether (ETH) op dit moment wel of geen effect (ook wel ‘security’) is.
Eerst vond de beleidsmaker dat dit niet het geval was, maar eind vorig jaar veranderde dit plotseling. Tot op de dag van vandaag is er nog steeds geen duidelijkheid – niet voor XRP, maar ook niet voor Ethereum en andere activa. In ieder geval vindt de SEC dat bitcoin (BTC) geen effectencontract is.
De SEC is bovendien niet de enige Amerikaanse beleidsmaker. Met name de CFTC doet ook graag zijn zegje over de markt. Dit zorgde vorig jaar nog voor een soort machtsstrijd, maar de SEC wilde zelf nog de strijdbijl begraven.
Ripple CEO prijst regulatoren wereldwijd
Maar dit soort beleid geldt niet overal ter wereld. Garlinghouse noemt Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten als voorbeeld. Hier is onlangs nieuw beleid onthuld dat voor alle gebruikte technologieën gelijk moet zijn. Naast zekerheid rondom het beleid van crypto en specifieke blockchains is zelfs adverteren voor crypto en het uitgeven meegenomen.
Stepping back for a moment from what’s happening in the US – just in the last few weeks, the number of positive (or at least headed in the direction of CLARITY) global regulatory developments is energizing!
— Brad Garlinghouse (@bgarlinghouse) February 9, 2023
Australië wil consumenten beschermen door custodians aan strenge regels te onderwerpen. Dit plan is ontstaan nadat de problemen bij het failliet gegane FTX veel Australiërs raakte. Het Verenigd Koninkrijk wil voorkomen dat crypto-bedrijven niet meer kunnen innoveren door te strenge regels, zodoende wil het wereldwijd erkende crypto-hub worden.
Zuid-Korea wil een duidelijke scheiding in tokens die in feite effecten zijn en tokens die bedoeld zijn voor betalingen. Deze zullen allebei afzonderlijke regels krijgen. Al met al weet de topman dus aardig wat landen te noemen waar wél constructieve regulatie geldt. Daar kan de SEC volgens Ripple wel wat van leren.
The post Analyse: Ripple CEO prijst wereldwijde crypto regulatie, ondanks aanval SEC
appeared first on Crypto-Insiders.