Het Stellar (XLM) netwerk heeft aangekondigd dat hun langverwachte update nu live is. Als bekende concurrent van Ripple (XRP) bieden de nieuw toegevoegde ‘smart contracts’ nog meer functionaliteit.
Na meer dan twee jaar ontwikkelen, tientallen miljoenen ophalen en vertragingen door bugs, wordt er gehoopt dat de toevoeging van smart contracts het Stellar-netwerk tot nieuwe hoogtes zal brengen.
Stellar’s Protocol 20 is officially live, bringing smart contracts to Stellar Mainnet!
We’ve laid the groundwork, hitting major milestones along the way; but this is just the beginning:
Phase 0⃣ for rock-solid stability
Phase 1⃣ for rigorous testing
Phase 2⃣ for… pic.twitter.com/Zq0FDYU6fd— Stellar (@StellarOrg) February 20, 2024
Smart contracts op Stellar
Smart contracts zijn digitale contracten tussen twee partijen die automatisch worden uitgevoerd zodra er aan bepaalde voorwaarden is voldaan, zonder tussenkomst van een derde partij.
De op blockchain-technologie gebaseerde contracten zijn zeer breed inzetbaar. Ze worden gebruikt voor het automatiseren van transacties, het vastleggen van voorwaarden in contracten en het beheren van digitale activa. Ook maken ze het gebruik van decentralized apps (dApps) mogelijk. Smart contracts kunnen door al deze mogelijkheden veel tijd en geld besparen.
Stellars ‘Soroban’ komt uit in fases
De voornaamste doelen van het nieuwe smart contractsnetwerk genaamd ‘Soroban’ zijn gebruiksvriendelijkheid en stabiliteit. Daarom is SDF van plan Soroban uit te brengen in tien fases. Het voordeel van gefaseerd uitbrengen is dat er rustig gekeken kan worden wat het effect is van smart contracts op het netwerk. Zo kunnen prestaties, veiligheid en stabiliteit in de gaten worden gehouden. Langzaamaan wordt Soroban zo uitgebreid totdat het op maximale capaciteit kan opereren.
Ook zal er nog meer functionaliteit worden toegevoegd aan Soroban. Zodra het netwerk aan voldoende stresstests is onderworpen en het ecosysteem voldoet, wil SDF namelijk dApps toevoegen.
Concurrent van Ripple
Stellar en Ripple hebben allebei een netwerk waarop er met gemak internationale transacties kunnen worden verricht. Het verschil is dat Stellar een non-profit is en zich vooral richt op doorsnee mensen als gebruikers, terwijl Ripple zich focust op grote financiële instellingen. Stellar en Ripple bieden hun gebruikers allebei zeer snelle transacties. Waar traditionele banken soms dagen over internationale betalingen doen, kan het via Stellar en Ripple in enkele seconden.
Ondanks deze gigantische upgrade is de koers van de stellar token (XLM) niet noemenswaardig gestegen. De huidige prijs, $0,1136, is slechts een schijntje van $0,8756, de hoogste prijs die het ooit heeft bereikt in januari 2018. Voor SDF is het de hoop dat de toevoeging van smart contracts aan het netwerk, het bedrijf en zijn token weer naar nieuwe hoogtes kan brengen.
Het bericht Ripple-concurrent Stellar komt met een gigantische update verscheen eerst op Crypto Insiders.