Chris Larsen, medeoprichter van Ripple, ligt onder vuur na het verplaatsen van 50 miljoen XRP, ter waarde van zo’n 175 miljoen dollar (148,87 miljoen euro). Hij verplaatste het naar beurzen, precies op het moment dat de koers piekte. Dit heeft geleid tot felle reacties binnen de community, met beschuldigingen van koersmanipulatie en ‘dumping’ van tokens.

Bewuste manipulatie of onhandige timing?

De grote transactie werd opgemerkt door blockchainonderzoeker ZachXBT, die via X meldde dat het merendeel van de XRP, zo’n 140 miljoen dollar (119 miljoen euro), richting gecentraliseerde beurzen werd gestuurd.

Dergelijke transfers worden vaak gezien als een teken dat iemand van plan is om zijn tokens te verkopen.

De timing was opvallend: de XRP-prijs bereikte net een piek van boven de 3,60 dollar en daalde kort daarna weer onder de 3,10 dollar.

Volgens critici lijkt het erop dat Larsen zijn tokens op een gunstig moment heeft verkocht, mogelijk met als gevolg extra druk op de koers.

Met ruim 2,8 miljard XRP in bezit, ongeveer 4,6 procent van de totale marktwaarde, heeft Larsen potentieel een flinke invloed op de prijs van XRP. Niet gek dus dat er binnen de community zorgen zijn over oneerlijke praktijken.

Decentralisatie versus winst behalen

Niet iedereen is het eens met de kritiek. Sommige gebruikers menen dat Larsen zijn tokens mogelijk verspreidt onder langetermijnhouders om zo de decentralisatie van het netwerk te bevorderen.

Dit zou in theorie gunstig zijn voor het ecosysteem van Ripple. Toch blijft het vertrouwen broos. De herhaalde verkoopgolven vanuit de top van Ripple roepen vragen op over transparantie en loyaliteit naar investeerders.

Ripple zelf heeft nog niet gereageerd op het nieuws, en ook Larsen heeft geen publieke verklaring afgelegd.

Ondertussen speculeren analisten over de toekomst van XRP. Ondanks de dip geloven sommigen dat de munt weer snel op recordjacht kan gaan, mits de marktomstandigheden gunstig blijven. Het lijkt dan vooral belangrijk dat bitcoin overeind blijft en ethereum zijn opmars doorzet.

Vorige week vrijdag werd de hoogste koers ooit aangetikt van 3,66 dollar. Dat is ruim 20 dollarcent hoger dan de piek uit januari 2018, waar het de vorige bullmarkt niet eens bij in de buurt kwam dankzij de lopende rechtszaak met de Securities and Exchange Commission (SEC).

De discussie over het gedrag van grote insiders blijft een discussiepunt binnen de cryptowereld, Voorlopig lijkt XRP te blijven schommelen, maar het vertrouwen van beleggers is opnieuw op de proef gesteld.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!