Een dag geen felle discussies, is een dag niet geleefd. Ditmaal begint het bij Brad Garlinghouse, de directeur van Ripple. Ripple is de uitgever van de crypto XRP. Waar gaat de discussie nu weer over? Het antwoord ligt in de fundamentele verschillen tussen Bitcoin en XRP.
Bitcoin verschilt fundamenteel van Ripple (XRP)
Bitcoin is 100% decentraal. Dat betekent dat er geen bedrijf, overheid of organisatie de controle heeft over het netwerk. Het is ontstaan in 2009, kort na de bankencrisis van 2008, als reactie op de onvrede over het traditionele financiële systeem.
Bitcoin wil een alternatief bieden: een munt die niet afhankelijk is van banken of tussenpersonen. Het netwerk wordt onderhouden door duizenden computers over de hele wereld, en niemand heeft er de baas over.
XRP, aan de andere kant, wordt uitgebracht door het bedrijf Ripple, met Brad Garlinghouse aan het hoofd. In tegenstelling tot Bitcoin is XRP niet volledig decentraal. Ripple heeft veel invloed op de munt en hoe deze wordt gebruikt.
Het doel van XRP is ook anders: het wil banken en financiële instellingen helpen om snellere en efficiëntere transacties uit te voeren, vooral als het gaat om internationale betalingen. In plaats van banken te vervangen, zoals Bitcoin wil, werkt Ripple dus juist samen met banken.
Geen Bitcoin reserve, maar een cryptoreserve
Deze fundamentele verschillen zorgen voor spanningen tussen de twee gemeenschappen. Het begon allemaal toen Pierre Rochard van Riot Platforms Ripple beschuldigde van lobbyen tegen de creatie van een Bitcoin-reserve.
Garlinghouse gaf vervolgens aan dat Ripple inderdaad pleit voor een alternatief met meerdere cryptomunten, in plaats van alleen Bitcoin. Dat was natuurlijk koren op de molen van de zogenaamde “Bitcoin maximalisten” – mensen die geloven dat Bitcoin de enige echte cryptocurrency is.
Rochard reageerde: “Je wilt dat de overheid XRP koopt, terwijl Ripple zelf massaal XRP verkoopt? Met alle respect, als je geloofwaardig wilt zijn, moet je zelf het goede voorbeeld geven.” Rochard beschuldigde Ripple er ook van “miljarden XRP’s” naar beurzen te hebben gestuurd om klaar te zijn voor een zogenaamde rug pull, een truc waarbij de prijs van een munt kunstmatig wordt opgedreven om vervolgens snel te verkopen.
Bitcoiners vallen Ripple aan
De reacties waren niet mals. Jack Mallers, oprichter van Strike, zei dat Ripple met zijn lobbywerk “welvaart” en “vrijheid” in de VS ondermijnt.
Brady Swenson van Swan Bitcoin noemde XRP zelfs een “gecentraliseerde scam” die zich voordoet als een digitale munt.
En Samson Mow, een bekende Bitcoin-evangelist, zei droogjes: “Jullie haten Ripple nog steeds niet genoeg, en er zijn nog veel meer redenen waarom dat wel zou moeten.”
Ook Alexander Leishman, CEO van River, deed een duit in het zakje. Hij vergeleek Ripple met het beruchte bedrijf Enron en zei: “Belastingbetalers willen jullie scam niet steunen.”
The post Ripple (XRP) directeur neemt Bitcoiners in de zeik, reacties zijn niet mals appeared first on BLOX | Nieuws.